Home

Nieuws 2006 x bekeken 4 reacties

Rendac stelt tariefverhoging voor

Son – Rendac wil de tarieven voor het ophalen, verwerken en vernietigen van kadavers met gemiddeld 17,5 procent verhogen.

Het bedrijf heeft hiertoe een voorstel gedaan aan het ministerie van Economische Zaken. Rendac zegt in 2014 erin geslaagd te zijn de kosten voor het ophalen en verwerken van kadavers licht te laten dalen. Het bedrijf zag echter in 2014 prijzen voor eindproducten fors dalen.
Rendac meldt dat de stijging van de totale destructielasten varieert tussen 2 en 24 procent. Na vaststelling van de definitieve tarieven door de minister en publicatie in de Staatscourant volgt in januari een overzicht van alle nieuwe tarieven. Vorig jaar leidde een forse tariefsverhoging, bijvoorbeeld 43 procent voor het ophalen van de meeste dieren, tot protesten van boerenorganisaties LTO en NVV.
Rendac denkt dat de kosten voor het ophalen van kadavers volgend jaar 0,3 procent daalt. De verwerking van dierlijk restmateriaal tot diermeel en dierlijk vet dat kan worden verkocht, dalen naar verwachting met 1,6 procent. De verkoopopbrengsten dalen volgens Rendac vermoedelijk met 25 procent. In voorgaande jaren waren verkoopprijzen historisch hoog, om in de tweede helft van 2014 sterk te dalen.
Rendac is sinds de verkoop van Vion Ingredients onderdeel van het Amerikaanse Darling International.

Laatste reacties

 • bertes

  waarom wordt de wet nog niet aangepast, voor systemen om op bedrijf zelf aan de gang te mogen. dat dode dieren niet meer vervoerd worden. al is het nog te duur. eerst moet er wetten zijn dat het mag. en dan spelen de ontwikkelaars er graag op in.
  maar de LTO en NVV en de POV hebben boter op hun hoofd.

 • ikkethuis

  bertes@ dan wordt er niets meer aan verdient (LTO).

 • Mozes

  @ikkethuis, vroeger was het ophalen van kadavers gratis. Rendac (of voorlopers) waren eigendom van LTO. Zij waren de enigsten die slachtafval verwerkten en kadavers ophaalden. Het ophalen van kadavers werd betaald met de winst van de verwerking van slachtafval. Toen kwamen er andere partijen die wel winstgevend slachtafval verwerkten maar geen kadavers ophaalden. Vanaf die tijd moeten boeren betalen voor het ophalen van kadavers.
  Vorig jaar is Rendac door ZLTO verkocht aan een Amerikaans bedrijf. Vanaf dat moment wordt geprobeerd de destructietarieven zoveel mogelijk te verhogen.
  Als je goed geïnformeerd was zou je weten dat ZLTO geen belanghebbende meer is.

 • bertes

  des te meer rede dat LTO en NVV eens een keer aan echte belangenbehartiging gaan doen. aanpassen die wet.
  maar ja dat zie je ook met de ammoniak verhaal, ze doen meer aan doofpot politiek dan voor de boer werken:
  Uit veldonderzoeken blijkt eveneens dat de negatieve effecten van de veehouderij op de natuur beperkt zijn. Dit komt doordat de stikstof dichtbij de bron (binnen een straal van zo'n honderd meter) neerslaat.
  .

Of registreer je om te kunnen reageren.