Home

Nieuws 6 reacties

Rechter wil niet wachten op PAS

Den Bosch - De rechtbank in Den Bosch wil niet wachten op de invoering van de programmatische aanpak stikstof (PAS) bij de afronding van een omgevingsvergunning voor een bedrijf met 2.928 vleesvarkens annex wormenkwekerij in de gemeente Reusel De Mierden.

De rechter vindt dat de gemeente opnieuw naar de vergunning aanvraag moet kijken, nu de Stichting Megastallen Nee Lage Mierde op punten gelijk heeft gekregen in haar bezwaar. De stichting had onder meer aangevoerd dat onvoldoende was meegewogen welke gevolgen de ammoniakemissie van het bedrijf zou hebben voor het Natura2000-gebied Neterselsche en Mispeleindsche Heide. De gemeente had aangevoerd dat dat zou kunnen worden opgelost met de nieuwe wetgeving die in de programmatische aanpak stikstof wordt geregeld.

Maar daar wil de rechtbank niet op wachten. "Op dit moment is nog steeds niet duidelijk wanneer de programmatische aanpak stikstof in werking zal treden nu het ontwerp-programma Aanpak Stikstof pas op 10 januari 2015 ter inzage wordt gelegd", aldus de rechter.  De gemeente moet de vergunningprocedure opnieuw doorlopen.

Laatste reacties

 • koestal

  Onduidelijkheid troef door een lakse overheid,gewoon het geduld van de boeren op de proef stellen ,het lijkt op pesterij.

 • koestal

  Ach ,die politici moeten eerst uitgebreid op wintersport ,laten de boeren in onzekerheid achter ,blij dat ik glij

 • Ishtar

  @Koestal dit is Brabant.....beter om elke ambtenaar in kaart te brengen, alle boeren adviseurs, en alle familie banden in dit geval dus gemeente Reusel De Mierden, en beter alle gemeenten.
  Daarnaast ook alle zlto bestuurders napluizen.
  Immers in het verleden waren er zeer ernstige geluiden van corruptie.
  Elke verdenkingink aub starfrecht activeren.

 • Burnetti

  Juist oordeel.

 • Mels

  Moet de overheid niet binnen een bepaalde tijd reageren cq een besluit nemen anders volgt een schadevergoeding??? Zo ja halen die hap. Hier is duidelijk sprake van onwil/pesten/besluiteloosheid van (meestal)incapabele ambtenaren. Nadruk op naren...

 • Burnetti

  @Mels: dat besluit is genomen, nl. het bestuurlijk besluit een milieuvergunning te verlenen. Tegen dit bestuurlijk besluit is kennelijk formeel bezwaar gemaakt. Dat bezwaar heeft de gemeente kennelijk verworpen en de bezwaarmaker heeft dit voor de rechter gebracht.
  Op basis van termijnen is er dus geen grond voor een claim tot schadevergoeding.

  Of de wet PAS er snel genoeg komt heeft niets met deze rechtzaak van doen. De gemeente heeft dit enkel als een argument willen gebruiken om geen plafond vast te stellen. Volgens de rechter was dit een oneigenlijk argument.

  Steeds opnieuw lopen lage en hogere overheden in rechtzaken vast omdat plafonds voor gebiedsbeleid en vergunningen niet worden vastgesteld. Hierover is uitgebreide jurisprudentie die de handelswijze van juristen en rechters voorspelt. Deze processen kosten de maatschappij bakken met geld en dit kan worden uitgelegd als onbehoorlijk bestuur en geld verkwanseling. Kennelijk mag dit ongestraft doorgaan.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.