Home

Nieuws 2284 x bekeken 15 reacties

Rabo-topman pleit voor versnellen Deltaplan

Utrecht - Het Deltaplan dat Nederland beter bestand moet maken tegen klimaatveranderingen, zou versneld moet worden uitgevoerd.

Daarvoor pleit Rabobank-topman Wiebe Draijer zaterdag in een interview met NRC Handelsblad. De investering kan volgens hem een impuls zijn voor de economische groei.

Nederland gaat de komende dertig jaar ongeveer €20 miljard investeren in nieuwe maatregelen om het land te beschermen tegen hoogwater en te zorgen voor voldoende zoetwater. Dat staat in het eerder dit jaar gepresenteerde Deltaplan.

"Waarom zouden we die investering niet naar voren halen, als we toch weten dat we die moeten doen?", stelt Draijer in de krant. "Het is financieel aantrekkelijk, biedt een economische impuls, en het maakt Nederland structureel sterker. Het is tijd om dit soort keuzes nu echt te maken."

Draijer, die begin dit jaar nog voorzitter van adviesorgaan de Sociaal-Economische Raad (SER) was, is niet de eerste met een pleidooi voor een dergelijke stimulering van de economie. De Europese Centrale Bank (ECB) zei afgelopen zomer al dat overheden meer moeten doen om investeringen te stimuleren om zo de economie aan te jagen en de werkloosheid te laten dalen.

Laatste reacties

 • 200320463

  Bedankt Rabo?!?!?????!!!! Hoeveel ha landbouwgrond gaat er dan weer verloren.????!!!!!

 • ed12345

  Meneer Wiebe Draijer kan zich beter bemoeien met zaken waar hij verstand van heeft
  Voor en dergelijk gecompliceerd project hebben we andere mensen met een gespecialiseerde opleiding en kennis.Ook al omdat er nu nog alleen ver uiteen lopende schattingen zijn wat de preciese gevolgen van klimaat verandering zullen zijn ,is het lijkt mij,voorbarig nu dergekijke ingrijpende projecten te starten

 • agratax2

  ed12345. Ik kan Draijer wel begreijpen, hij ziet het geld weer stromen en droomt over Werkgelegenheid voor zijn hypotheekhouders die nu in zwaar weer zitten. Hij vergeet gemakshalve dat er een Brusselse wetgeving ligt die verplicht dit soort grote projecten Internationaal aan te besteden. Wie zullen er dan goedkoop kunnen inschrijven? De landen met lage lonen en werkwillend personeel. Hier hoort Nederland al langere tijd niet meer toe. Weg werkgelegenheid, weg economisch voordeel, weg geld. Als de zeespiegel inderdaad met vele meters zal stijgen t.g.v. de klimaat verandering dan zijn er echt geen dijken tegen te bouwen, dan moeten we bergruggen aanleggen. Of dat verantwoord is?

 • ed12345

  Agratax dus dat zou de spaanse Dragados de grote concurrent van de Bos&Kalis wel eens kunnen worden en vandaar dat Van Oord ook in luxenburg ingeschreven staat
  Maar ik denk dat er eerst meer zekerheid moet zijn hoeveel de zeespiegel gaat stijgen en waar hoe groot worden de springvloeden neemt windsterkte toe enz enz, alvorens er daadwerkelijk begonnen kan worden

 • ed12345

  Agratax nu je het over hyptheek houders in zwaar weer spreekt Dat is waar de RABO heeft heel veel hypotheken op binnenvaart schepen en die zitten al enige Jaren in zwaar weer met zulke projecten is er altijd veel werk voor die jongens

 • koestal

  ja hoe komt het dan met de Hedwigepolder ?daar is al veel te veel over gezegd,nu weer zo,n discussie uitlokken.

 • agratax2

  ed12345. Ik heb willen aangeven dat het aanbesteden van grote (overheids) projecten niet meer automatisch tot meer werkgelegenheid leidt voor Nederland. Speciaal de niet specialistische werkzaamheden (handwerk, eenvoudig machine werk) kunnen door lage lonen landen uit de EU worden uitgevoerd. Nederland kennende zal deze arbeid niet als werkgelegenheid worden gezien, maar als Handel. We moeten erkenen dat de grote centrales in de Eemshaven niet door Nederlandse bouwvakkers zijn gemaakt, maar door Midden Europese werknemers zoveel mogelijk onder Midden Europese arbeidsvoorwaarden. M E aannemers dus met hun eigen personeel.

 • kraats

  Kunnen beter de Markerwaard inpolderen...

 • W Geverink

  Beste kraats. Door al dat gepolder van de hollanders is de zeespiegel in de afgelopen eeuwen al een heel eind gestegen. Het inpolderen van de markerwaard valt zeker nu de Maldiven bijna onder water lopen op geen enkele wijze goed te praten.

 • agratax2

  W Geverink. Ik ben het met je eens, eant als de zeespiegel zoals beweert meer dan 4 mtr zal stijgen hebben dijken geen effect meer, want de druk van het water zal of de dijk doen breken of de hoeveelheid kwel zo groot dat de dijk drijft en de polder moet blijven pompen om het water weg te houden tot de dijk uiteen drijft door water verzadiging. Jammer dat de meeste beleidsmakers, denken dat de wereld maakbaar is en we alles ook onze veiligheid met geld kunnen kopen.

 • alco1

  W Geverink. Als de Markerwaard ingepolderd zal worden. Hoeveel nullen achter de komma zullen er nodig zijn om de verhoging daardoor van de zeespiegel aan te geven?
  Zeespiegel verhoging komt alleen maar door klimaatsverandering, waardoor de aarde met zijn wateren als het ware platter wordt.

 • Fermer

  @alco, het meeste ijs bevindt zich in zee, en smelt dat, dan zal de zeespiegel dalen. Tevens zal bij een warmer klimaat de luchtvochtigheid toenemen, dus meer water in gasvorm.

 • alco1

  @emmerei. Ijskap is een soort land. Smelt deze dan krijgt je vooral door aantrekkingskracht van de maan steeds meer water voor hogere vloed standen.

 • ed12345

  Dit is nog eens lachen de een ziet de zeespiegel stijgen door het inpolderen in Nederland de ander ziet de zeespiegel dalen omdat het ijs smelt
  Als we er nou ff vanuit gaan de water hoeveelheid in welke vorm dan ook op de wereld en in onze dampkring NOOIT veranderd Het zou kunnen zijn dat door minder wouden waar ook ter wereld komen er minder water in diezelfde wouden vast gehouden wordt en door al ons gestook met brandstoffen de temperatuur oploopt en de ijsbergen op de poolzeen langzaam vloeibaar worden Maar ja er zijn zo veel geleerden die er hun hoofd over breken dus wie ben ik?

 • koestal

  Daarom heeft de RABO ook zo,n hoge toren in Utrecht,houden ze de voeten droog

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.