Home

Nieuws 2264 x bekeken 6 reacties

Rabo: prijzen mais en soja dalen

Utrecht – Veel akkerbouwgewassen brengen in 2015 minder geld op. Dat betreft vooral mais en sojabonen. De tarweprijs valt wel lager uit dan dit jaar, maar stijgt weer in de tweede helft van 2015. De suikerprijs gaat volgend jaar wel omhoog.

Dat schrijft Rabobank Agri Commodity Market Research (Rabo-ACMR) in een rapport over de prijzen van agrarische grondstoffen. Grondstoffen waren de laatste jaren vrij duur. Dat drukte de vraag. Bovendien is dit seizoen veel graan en sojabonen geoogst. De voorraden in de wereld zijn gegroeid. Dat drukt de prijs.

De Rabo-analisten stellen wel dat er veel onzekerheden zijn. Het weer, de dollarkoers, de olieprijs, de vraag naar biobrandstoffen, de economische groei en de import door China hebben veel invloed op de grondstofprijzen. Stefan Vogel, hoofd van Rabo-ACMR, verwacht dan ook dat de prijzen in 2015 fors kunnen schommelen. "De voorraden van de meeste grondstoffen zijn te klein om een buffer te vormen voor prijsschommelingen."

Vleesvarkens

De Rabo-analisten keken niet alleen naar de wereldmarktprijzen voor akkerbouwgewassen, maar ook naar de prijsverwachtingen voor vleesvarkens en slachtrunderen in de VS. Volgens de Rabobank kan de Amerikaanse varkensproductie in 2015 gelijk blijven, maar ook met 5 procent groeien. De bank gaat in het slechtste productiescenario uit van een uitbraak van het diarreevirus PED die qua heftigheid en schade vergelijkbaar is met die van het afgelopen jaar. Dat resulteert in hoge varkensprijzen en termijnmarktnoteringen die variëren van 85 dollarcent per Amerikaans pond (€1,50 per kilo) tot 105 dollarcent per Amerikaans pond (lb, €1,85 per kilo).

In een gematigd scenario gaat de bank uit van een productiegroei van 3 procent. Ook in dit scenario speelt PED een rol. De bank verwacht in dit scenario dat de productie wordt afgeremd door opflakkeringen van de PED-epidemie.

In het meest optimistische productiescenario verwacht de Rabobank een varkensproductiegroei van 5 procent. De termijnmarktnotering zal dan dalen tot 77 dollarcent per lb (€ 1,36 per kilo) De productie wordt bovendien aangejaagd door lage voerkosten voor de varkenshouders.

Rundvlees

De Rabobank gaat voor de eerste helft van 2015 uit van recordhoge rundvleesprijzen in de Verenigde Staten. De rundvleesproductie neemt naar verwachting opnieuw af, dit keer met 2 tot 3 procent. Dit jaar daalde de productie in de VS ook al met 5 procent. Het aantal kilo's geslacht gewicht per karkas lag boven het gemiddelde, terwijl het aantal slachting daalde met 14 procent. Voornaamste oorzaak van minder slachtingen lijkt de heropbouw van de veestapel. Dit proces zet naar verwachting in 2015 door. Ook komen er minder runderen en rundvlees uit Canada en Mexico.

Jan Engwerda en Sake Moesker

Laatste reacties

 • aqwzsx12

  dan gaan ze bij Rabo, efkens mogen bezinnen en wakker worden.

 • info36

  Daar gaan we weer. Hebben die sukkels het nou nog niet geleerd.
  Als je geen kennis van zaken hebt houd dan ook je mond!

 • selst005

  Rabobank loopt echt achter de feiten aan, daling van mais is op dieptepunt, vandaag stijging verwacht bij boeren business.nl ( zie onderstaand bericht )

  Maïsprijs uitgebroken en op weg omhoog

  02-12-2014 • Na een lange tijd waarin de maïsprijs onder stevige neerwaartse druk stond, is de trend nu omhoog gericht. Zoals eerder werd verwacht, is de maïsprijs in Europa gestegen. Een belangrijke reden daarvoor is de zwakke euro.

  Rabo rabo laat boerenverstand eens werken

 • ed12345

  jongens jullie hebben het niet goed gelezen:De Rabo annalisten stellen wel dat er veel onzekerheden zijn: M.a.w. Als de wolken zo laag hangen dat je weinig ziet is het mistig als je goed nat wordt regent het.Prijzen voorspellen op korte termijn is mogelijk op langere termijn wordt toch een heel beetje moeilijker .B.v. in de Cornbelt (nog steeds DE toonzetter voor DE soya en mais beurs CBOT) kan moeilijk gezaaid worden door b.v. te nat wordt gelijk de opbrengst naar beneden bijgesteld met als gevolg stijgende prijzen

 • wimschaap

  net als varkens prijs dit jaar zou ook goed zijn en dan lees je in varkensbedrijf dat varkensslachters niets merken van slechte prijs het vermogen van erik van loon nam toe met 13.3 procent en dat van marc van rooi 4.8 procent erik van loon stijgt in de quote 500 van plaats 179 naar 106 ze moesten zich de ogen uit de kop schaamen stelletje boeven zijn het

 • LUCTOR

  Ze hebben natuurlijk weer geen rekening gehouden met het feit dat de domste boeren de dikste aardappels verbouwen en daarna ook nog oogsten jammer dat deze bank zijn bestaansrecht aan de boeren heeft te danken het zou beter zijn de kantoren in de dorpen open te houden dan een leger analisten op de loonlijst te hebben op de kermis kun je voor €2 in de glazenbol kijken.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.