AlgemeenNieuws

Rabo: prijzen mais en soja dalen

Utrecht – Veel akkerbouwgewassen brengen in 2015 minder geld op. Dat betreft vooral mais en sojabonen. De tarweprijs valt wel lager uit dan dit jaar, maar stijgt weer in de tweede helft van 2015. De suikerprijs gaat volgend jaar wel omhoog.

Dat schrijft Rabobank Agri Commodity Market Research (Rabo-ACMR) in een rapport over de prijzen van agrarische grondstoffen. Grondstoffen waren de laatste jaren vrij duur. Dat drukte de vraag. Bovendien is dit seizoen veel graan en sojabonen geoogst. De voorraden in de wereld zijn gegroeid. Dat drukt de prijs.

De Rabo-analisten stellen wel dat er veel onzekerheden zijn. Het weer, de dollarkoers, de olieprijs, de vraag naar biobrandstoffen, de economische groei en de import door China hebben veel invloed op de grondstofprijzen. Stefan Vogel, hoofd van Rabo-ACMR, verwacht dan ook dat de prijzen in 2015 fors kunnen schommelen. “De voorraden van de meeste grondstoffen zijn te klein om een buffer te vormen voor prijsschommelingen.”

Vleesvarkens

De Rabo-analisten keken niet alleen naar de wereldmarktprijzen voor akkerbouwgewassen, maar ook naar de prijsverwachtingen voor vleesvarkens en slachtrunderen in de VS. Volgens de Rabobank kan de Amerikaanse varkensproductie in 2015 gelijk blijven, maar ook met 5 procent groeien. De bank gaat in het slechtste productiescenario uit van een uitbraak van het diarreevirus PED die qua heftigheid en schade vergelijkbaar is met die van het afgelopen jaar. Dat resulteert in hoge varkensprijzen en termijnmarktnoteringen die variëren van 85 dollarcent per Amerikaans pond (€1,50 per kilo) tot 105 dollarcent per Amerikaans pond (lb, €1,85 per kilo).

In een gematigd scenario gaat de bank uit van een productiegroei van 3 procent. Ook in dit scenario speelt PED een rol. De bank verwacht in dit scenario dat de productie wordt afgeremd door opflakkeringen van de PED-epidemie.

In het meest optimistische productiescenario verwacht de Rabobank een varkensproductiegroei van 5 procent. De termijnmarktnotering zal dan dalen tot 77 dollarcent per lb (€ 1,36 per kilo) De productie wordt bovendien aangejaagd door lage voerkosten voor de varkenshouders.

Rundvlees

De Rabobank gaat voor de eerste helft van 2015 uit van recordhoge rundvleesprijzen in de Verenigde Staten. De rundvleesproductie neemt naar verwachting opnieuw af, dit keer met 2 tot 3 procent. Dit jaar daalde de productie in de VS ook al met 5 procent. Het aantal kilo’s geslacht gewicht per karkas lag boven het gemiddelde, terwijl het aantal slachting daalde met 14 procent. Voornaamste oorzaak van minder slachtingen lijkt de heropbouw van de veestapel. Dit proces zet naar verwachting in 2015 door. Ook komen er minder runderen en rundvlees uit Canada en Mexico.

Beheer
WP Admin