AlgemeenNieuws

PvdD komt met plan voor verbod middelen

Den Haag – De regering moet de aangenomen moties over het beperken of verbieden van bepaalde gewasbeschermingsmiddelen uitvoeren. Dat vindt Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. Ze heeft een plan van aanpak geschreven over de wijze waarop staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken dit kan doen.

Ouwehand doelt op de aangenomen moties die vragen om een verbod op glyfosaat voor particulier gebruik en gebruik door gemeenten, het verbod op neonicotinoïden en het uitfaseren van het gebruik van metam-natrium uit te voeren. Ook nam de Kamer een motie aan die vraagt om een verbod op het gebruik van bepaalde fungiciden die mogelijk verband houden met resistente schimmelziektes bij mensen.

Tot nu toe werden de aangenomen moties niet uitgevoerd, omdat er volgens Dijksma juridische bezwaren zijn. Er is volgens haar onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat de middelen ook een negatief effect op de bijenstand of mens of milieu hebben, waardoor  een verbod juridisch niet houdbaar is. Ook Ctgb en Efsa hebben ondanks het herzien van enkele toelatingen de toelatingen niet definitief ingetrokken. Ouwehand bestrijdt dit. Zij vindt dat de maatregelen ook op basis van het voorzorgsprincipe genomen kunnen worden. “Een onmiddellijk verbod via een noodmaatregel zou inderdaad juridische haken en ogen hebben. Maar via het opstarten van een reguliere procedure is het wel mogelijk om de middelen te verbieden”, aldus de PvdD. “Om op te kunnen treden is het voldoende dat nadelige gevolgen van de gewasbeschermingsmiddelen op mens of milieu niet kunnen worden uitgesloten”, aldus de PvdD. Landen als Denemarken, Polen en Hongarije verbieden ook bepaalde middelen of toepassingen.

Dijksma heeft toegezegd het voorstel van de PvdD te gaan bekijken. Ze zal later reageren.

Volgens de PvdD staat Nederland samen met Japan en Zuid-Korea in de top drie van landen waar per hectare de meeste gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt.

Beheer
WP Admin