Home

Nieuws 1115 x bekeken

Productie regionaal veevoer achter bij afspraken

Culemborg - Nederlandse voedselbedrijven doen te weinig om veevoer regionaal te produceren, blijkt uit onderzoek van het Centrum Landbouw en Milieu (CLM).

Een groot aantal veevoerbedrijven, vleesbedrijven en supermarkten heeft in 2011 in het Verbond van Den Bosch beloofd om in 2020 50 procent van het veevoer lokaal te produceren.
Uit de net gepubliceerde 'Monitor Regionaal Eiwitrijk Veevoer' blijkt dat het gebruik van regionaal veevoer in twee jaar slechts met 1 procent is gestegen, onvoldoende om de norm te halen.
In totaal zijn 22 bedrijven onderzocht: 3 veevoerfabrieken, 3 vleesverwerkers, 3 zuivelbedrijven, 3 eierproducenten en 10 retailers (supermarktketens). Van de 22 bedrijven in dit onderzoek hebben 14 destijds het Verbond van Den Bosch ondertekend. De 8 bedrijven die het Verbond niet ondertekend hebben behoren tot de zuivel- of eiersector of de retail. Slechts 5 van de 22 bedrijven hebben de enquête volledig ingevuld; dit waren Agrifirm, Cono, Plukon Food Group, VanDrie Group, en Plus Retail. Een enkel bedrijf gaf helemaal geen reactie (Vion Food Group).

Slechts 4 van de 22 bedrijven heeft concreet beleid ontwikkeld voor regionaal geproduceerd eiwitrijk veevoer. Slechts 2 bedrijven, Cono en Van Drie Groep gaan naar het nu lijkt de doelstelling van 50 procent regionaal veevoer halen. Een enkel veevoer-, vlees- en zuivelbedrijf weet zich positief te onderscheiden door concreet aan projecten te werken. De overige bedrijven zijn niet of nauwelijks actief aan de slag met de teelt van regionaal eiwitrijk veevoer. Zij hebben nauwelijks tot geen concrete doelen gesteld en zijn terughoudend hierover te communiceren. De grootste achterblijvers onder de bedrijven die het Verbond van Den Bosch hebben ondertekend, zijn de retailbedrijven.

Volgens het CLM zijn veel bedrijven zich nog onvoldoende bewust van de mogelijkheden en voordelen van regionaal geproduceerd eiwitrijk veevoer. Daarbij voelen zij zich niet verplicht om stappen te zetten om de doelstelling van het Verbond van Den Bosch ten aanzien van regionaal geproduceerd eiwitrijk veevoer te realiseren.

Of registreer je om te kunnen reageren.