AlgemeenNieuws

Poetin: twee jaar nodig voor herstel Russische economie

Moskou – De Russische economie zal maximaal twee jaar nodig hebben om te herstellen van de huidige crisis. Dat stelde de Russische president Vladimir Poetin donderdag op zijn jaarlijkse persconferentie.

Volgens de president kan de economie in de komende twee jaar minder afhankelijk worden gemaakt van de opbrengsten uit olie en gas. Groei is volgens hem vervolgens ‘onvermijdelijk’. De huidige economische problemen en de val van de roebel zijn volgens Poetin het gevolg van ‘externe factoren’, zoals de scherpe daling van de olieprijs.

De dalende olieprijs zet een zware rem op de Russische economie, die al wordt gehinderd door de westerse sancties tegen het land en de kapitaalvlucht die sinds de annexatie van de Krim is ontstaan. Rusland lijkt dan ook af te stevenen op een forse recessie, terwijl de almaar zwakkere roebel de inflatie opjaagt.

Poetin benadrukte dat de centrale bank zijn reserves niet moet verspillen aan de ondersteuning van de roebel. Volgens de president is er adequaat gereageerd op de vrije val van de munt in de afgelopen weken, hoewel sommige maatregelen beter iets sneller waren ingevoerd.

Eerder deze week voerde de Russische centrale bank een drastische renteverhoging door, in een poging de daling van de roebel en de sterke stijging van de inflatie te beteugelen. Poetin sprak de hoop uit dat de rente niet al te lang op het huidige hoge peil hoeft te blijven.

Beheer
WP Admin