Home

Nieuws 625 x bekeken 2 reacties

Poetin: twee jaar nodig voor herstel Russische economie

Moskou - De Russische economie zal maximaal twee jaar nodig hebben om te herstellen van de huidige crisis. Dat stelde de Russische president Vladimir Poetin donderdag op zijn jaarlijkse persconferentie.

Volgens de president kan de economie in de komende twee jaar minder afhankelijk worden gemaakt van de opbrengsten uit olie en gas. Groei is volgens hem vervolgens 'onvermijdelijk'. De huidige economische problemen en de val van de roebel zijn volgens Poetin het gevolg van 'externe factoren', zoals de scherpe daling van de olieprijs.

De dalende olieprijs zet een zware rem op de Russische economie, die al wordt gehinderd door de westerse sancties tegen het land en de kapitaalvlucht die sinds de annexatie van de Krim is ontstaan. Rusland lijkt dan ook af te stevenen op een forse recessie, terwijl de almaar zwakkere roebel de inflatie opjaagt.

Poetin benadrukte dat de centrale bank zijn reserves niet moet verspillen aan de ondersteuning van de roebel. Volgens de president is er adequaat gereageerd op de vrije val van de munt in de afgelopen weken, hoewel sommige maatregelen beter iets sneller waren ingevoerd.

Eerder deze week voerde de Russische centrale bank een drastische renteverhoging door, in een poging de daling van de roebel en de sterke stijging van de inflatie te beteugelen. Poetin sprak de hoop uit dat de rente niet al te lang op het huidige hoge peil hoeft te blijven.

Laatste reacties

  • agratax2

    Poetin geeft in deze speech aan dat het economische probleem externe oorzaken heeft. Het komt niet bij hem op dat een land als Rusland naast delfstoffen, gas en olie een enorme potentie heeft om de economie vooruit te helpen. Al die andere factoren die de Russishe economie een positieve boost kunnen geven verwaarloost Poetin. Poetin wens tnet als de Arabieren decenia lang hebben gedaan te gaan voor het snelle geld met weinig werk en kosten. Naast de bossen die hij bijna heeft opgesoupeerd is nu de gas en olie voorraad aan beurt en daarna ziet hij wel weer. Voor zijn graan voorziening kijkt hij likkebaardend naar Oekraine. Rusland kan of wil de graan (voedsel) productie niet op het benodigde niveau brengen.

  • agratax2

    Poetin denkt 2 jaar nodig te hebben voor het herstel van de economie. De vraag is echter wanneer gaat het herstel in? Het moment van herstel zal als Poetin blijft wachten tot wij of de OPEC de huidige maatregelen intrekken nog wel enkele jaren op zich laten wachten. Hoe langer het duurt voor het herstel ingaat, hoe meer tijd nodig zal zijn voor dit herstel. Het zal dan ook van Moskou afhangen hoe lang en hoe diep de crisis zal worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.