Home

Nieuws 4 reacties

Ontmanteling Portugees landbouwimperium

Luxemburg-stad – Een Luxemburgse rechtbank gaat niet akkoord met surseance van betalingen voor Rio Forte, een houdstermaatschappij van de schatrijke Portugese familie Espírito Santo. Onder Rio Forte vallen belangen in hotels, vastgoedprojecten en grootschalige landbouwbedrijven in Europa, Zuid-Amerika en Afrika. Wat volgt is waarschijnlijk een noodverkoop van bezittingen.

Eerder werd een bank die goeddeels in handen was van de familie, Banco Espírito Santo (BES), deels genationaliseerd. De gezonde onderdelen zijn opgegaan in een nieuwe bank met de naam Novo Banco. De slechte delen zijn 'achtergebleven' bij de aandeelhouders en houders van achtergestelde obligaties. BES was na staatsbank CDG de grootste financier van de Portugese landbouw en trekker van een zeer ambitieus irrigatieproject. Rio Forte staat hier apart van.

Onder Rio Forte vallen onder meer MozaCo, een akkerbouwbedrijf in Mozambique met 432.000 hectare landbouwgrond in eigendom. Hiervan wordt 295.000 hectare ingevuld met soja. Daarnaast is Rio Forte onder meer eigenaar van een bedrijf met 135.000 hectare in Paraguay en enkele landbouwbedrijven in Brazilië die bij elkaar enkele tienduizenden hectares omvatten. In Portugal zelf is Rio Forte onder meer actief in de olijven- en rijstteelt.

Laatste reacties

 • Deere Hunter

  Hoe is het mogelijk dat een familie zoveel grond bezit.

 • gjcamps

  @Deere Hunter, hard werken en zuinig leven zal niet voldoende zijn om zoveel grond te bezitten.

 • agro1

  achter elk groot kapitaal staat een grote misdaad. marx, karl marx dus en niet marx rutte.

 • agratax2

  Voor het beheren en bezitten van zoveel land zijn verschillende mogelijkheden. Doe zaken met duistere leiders van landen in armoede, die ontwikkeling willen, maar vooral zichzelf verrijken. Doe in beleggings projecten voor arme landgenoten die rijk hopen te worden door hun spaargeld in jouw ontwikkelingsproject (landbouw) te stoppen, wees eigenaar van een bank kun je geld lenen tegen minimum rente en beschikken over spaargeld. We weten allemaal dat als het mis gaat met de bank, je helaas het spaargeld niet kunt uitbetalen en je weet ook dat er niemand aan je landbouwprojecten kan komen omdat ze beschermd zijn door de >duistere lokale machten< genaamd dictator. In mijn ogen zijn dit Wettelijk goed georganiseerde criminele acties. Het ergste is dat onze boeren moeten concureren tegen deze >inbrekers< die de wereldmarktprijzen kunnen dicteren. Dit doen ze op een niveau dat ze genoeg verdienen en de rest van de wereldboeren geld bij de bank moet blijven lenen om in de race te blijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.