AlgemeenNieuws

Ontmanteling Portugees landbouwimperium

Luxemburg-stad – Een Luxemburgse rechtbank gaat niet akkoord met surseance van betalingen voor Rio Forte, een houdstermaatschappij van de schatrijke Portugese familie Espírito Santo. Onder Rio Forte vallen belangen in hotels, vastgoedprojecten en grootschalige landbouwbedrijven in Europa, Zuid-Amerika en Afrika. Wat volgt is waarschijnlijk een noodverkoop van bezittingen.

Eerder werd een bank die goeddeels in handen was van de familie, Banco Espírito Santo (BES), deels genationaliseerd. De gezonde onderdelen zijn opgegaan in een nieuwe bank met de naam Novo Banco. De slechte delen zijn ‘achtergebleven’ bij de aandeelhouders en houders van achtergestelde obligaties. BES was na staatsbank CDG de grootste financier van de Portugese landbouw en trekker van een zeer ambitieus irrigatieproject. Rio Forte staat hier apart van.

Onder Rio Forte vallen onder meer MozaCo, een akkerbouwbedrijf in Mozambique met 432.000 hectare landbouwgrond in eigendom. Hiervan wordt 295.000 hectare ingevuld met soja. Daarnaast is Rio Forte onder meer eigenaar van een bedrijf met 135.000 hectare in Paraguay en enkele landbouwbedrijven in Brazilië die bij elkaar enkele tienduizenden hectares omvatten. In Portugal zelf is Rio Forte onder meer actief in de olijven- en rijstteelt.

Beheer
WP Admin