Home

Nieuws

Oekraïne in hoge financiële nood

Kiev – Oekraïne heeft binnen enkele weken $15 miljard (€12 miljard) nodig, aldus het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Komt het geld niet, dan zal Oekraïne niet in staat zijn aan haar schuldverplichtingen te voldoen of moet het land de staatsuitgaven scherp terugschroeven. Het nieuws stuurt de waarde van Oekraïense munt, de hryvnia, omlaag.

De situatie heeft de waarde van de nationale munt in een week zo'n 10 procent omlaaggebracht. Ten opzichte van 1 januari is de waarde van de hryvnia 72 procent afgenomen. Het maakt Oekraïense exporten van graan, koolzaad en zonnebloemzaad op de wereldmarkt aantrekkelijk, maar maakt het voor boeren duur om broodnodige buitenlandse productiemiddelen zoals zaad en machines aan te schaffen.

Extra geld komt bovenop een eerder reddingspakket van $17 miljard dat in april is bekendgemaakt en zou lopen tot 2016. De hervormingen van de economie zijn vertraagd en Oekraïne is verwikkeld in een dure strijd tegen separatisten. De buitenlandse valutareserves zijn teruggelopen van een magere $16,3 miljard (€13,2 miljard) in mei tot $9 miljard (€7,26 miljard).

Volgens bronnen van The Financial Times is de situatie in Oekraïne zo nijpend dat de Duitse minister van financiën Moskou heeft gebeld met de vraag of terugbetaling van een Russische noodlening van enkele miljarden niet kan worden uitgesteld. Oekraïne zelf zei nog deze week in 2020 erkend te worden als kandidaat-lidstaat van de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.