Home

Nieuws

Nidera koopt terminal in Roemeense haven

Rotterdam – Nidera heeft een belangrijke exportterminal in de Roemeense haven Constanta gekocht. Met de overname verzekert het Rotterdamse graanhandelsbedrijf zijn positie in de strategisch belangrijke plaats aan de Zwarte Zee. Nidera maakte door de jaren heen al regelmatig gebruik van de terminal, maar denkt dat volledig eigendom essentieel is voor verdere groei in de regio.

De terminal, USA/USC Terminal geheten, staat volgens Nidera bekend als de meest efficiënte in Constanta. In de terminal kan 250.000 ton worden opgeslagen. Er kunnen twee Panamax-schepen tegelijk worden geladen. Deze passen met een lengte van 294 meter, een breedte van 32,3 meter en diepgang van 12 meter nog net door het Panamakanaal.
De terminal heeft daarnaast laadfaciliteiten voor vrachtauto's, treinen en binnenschepen. Nidera is reeds eigenaar van twee binnenlandse silo's en is van plan nog eens twee silo's in Roemenië te bouwen. Marc Kwakkelstein, 'executive vicepresident Europe' noemt de aankoop "een fantastische mogelijkheid voor Nidera een leidende positie te verwerven en bestendigen in de inkoop en distributie van agrarische grondstoffen in Midden- en Oost-Europa".
Nidera is met een omzet van circa €13,8 miljard met afstand de grootste Nederlandse handelsonderneming in granen en oliezaden. Het bedrijf concurreert onder meer met ADM, Bunge, Cargill en Louis Dreyfus en werd eerder overgenomen door een conglomeraat onder leiding van het Chinese staatsbedrijf Cofco. Het bedrijf is van oudsher sterk op Zuid-Amerika gericht, maar heeft de laatste jaren veel geïnvesteerd in het vergroten van haar wereldwijde voetafdruk.
Roemenië is een grote producent van tarwe, aardappelen en zonnebloemzaad. Niet alleen Roemeens product wordt via de haven Constanta geëxporteerd, ook veel productie uit Balkanlanden vindt haar weg via Constanta naar de wereldmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.