AlgemeenNieuws

Nederlandse importeur testte zonnebloemkoek schoon

IJzendijke – De Nederlandse importeur van een partij biologische zonnebloemkoeken, die volgens de Duitse autoriteiten vervuild was met residu van bestrijdingsmiddelen, heeft zelf geen vervuiling kunnen aantreffen, ondanks meerdere testen.

Dit stelt een medewerker van het bedrijf, Doens Food. Het bedrijf heeft 4.000 ton biologische zonnebloemkoek uit Oekraïne gekocht en doorverkocht aan afnemers in diverse EU-landen. Doens zegt deze partij volledig getraceerd en in beeld te hebben.

Daarmee weerspreekt het bedrijf uitlatingen van minister van landbouw Til Backhaus van Mecklenburg-Voorpommern, die stelt dat nog 3.700 ton product zoek is. “Complete onzin”, aldus de medewerker van Doens. “We hebben alles al anderhalve week in beeld.” Probleem voor het bedrijf is de communicatie met de autoriteiten in Duitsland. Rechtstreeks contact is er tot nog toe niet geweest, omdat er in Duitsland over zo veel schijven moet worden gecommuniceerd.

Het onderzoek naar de zonnebloemkoeken in Nederland is overigens nog niet helemaal afgerond. De NVWA en Skal voeren nog controles uit. LTO Nederland wil eveneens meer duidelijkheid. Doens zelf wil ook meer weten over de vervuiling. “Het is ook in ons belang om te weten wat er in Duitsland is gebeurd. Dan kunnen wij gaan terugtraceren,” aldus Doens.

In Mecklenburg-Voorpommern is in 5 voermonsters een vervuiling gevonden en mogen 18 boerenbedrijven (waarvan 13 legpluimvee) hun product tijdelijk niet als bio op de markt brengen.

Beheer
WP Admin