Home

Nieuws 11 reacties

Nederlandse importeur testte zonnebloemkoek schoon

IJzendijke - De Nederlandse importeur van een partij biologische zonnebloemkoeken, die volgens de Duitse autoriteiten vervuild was met residu van bestrijdingsmiddelen, heeft zelf geen vervuiling kunnen aantreffen, ondanks meerdere testen.

Dit stelt een medewerker van het bedrijf, Doens Food. Het bedrijf heeft 4.000 ton biologische zonnebloemkoek uit Oekraïne gekocht en doorverkocht aan afnemers in diverse EU-landen. Doens zegt deze partij volledig getraceerd en in beeld te hebben.

Daarmee weerspreekt het bedrijf uitlatingen van minister van landbouw Til Backhaus van Mecklenburg-Voorpommern, die stelt dat nog 3.700 ton product zoek is. "Complete onzin", aldus de medewerker van Doens. "We hebben alles al anderhalve week in beeld." Probleem voor het bedrijf is de communicatie met de autoriteiten in Duitsland. Rechtstreeks contact is er tot nog toe niet geweest, omdat er in Duitsland over zo veel schijven moet worden gecommuniceerd.

Het onderzoek naar de zonnebloemkoeken in Nederland is overigens nog niet helemaal afgerond. De NVWA en Skal voeren nog controles uit. LTO Nederland wil eveneens meer duidelijkheid. Doens zelf wil ook meer weten over de vervuiling. "Het is ook in ons belang om te weten wat er in Duitsland is gebeurd. Dan kunnen wij gaan terugtraceren," aldus Doens.

In Mecklenburg-Voorpommern is in 5 voermonsters een vervuiling gevonden en mogen 18 boerenbedrijven (waarvan 13 legpluimvee) hun product tijdelijk niet als bio op de markt brengen.

Laatste reacties

 • Eierboer Zuid

  Biologische zonnebloemkoek uit Oekraïne. Is dat geen contradictio in terminis ? Geïmporteerd in Nederland en dan weer richting Duitsland met de vrachtwagen. Ging biologische landbouw niet over minder kilometers rijden met ons eten ?

 • Dhr Loonen

  Eierboer Zuid,
  Als jij weet hoeveel meer er met biologische producten gesleept wordt als met gangbare producten dan gaat er een vervoerswereld voor je open die in de gangbare sector niet te betalen is.
  Maar niet erg, het vervoer hoeft niet milieubewust en het zijn allemaal boterhammen.

 • Mozes

  Tijdens de Ehec-affaire werd er door Duitse autoriteiten meteen naar Nederlandse en Spaanse komkommers gewezen. Later bleek de oorzaak te liggen bij kiemgroente uit Duitsland zelf. Laten we nog maar even afwachten welke aap er nog uit de mouw komt.

 • koestal

  koekje van eigen deeg

 • farmerbn

  En wat als blijkt dat Doens Food bankiert bij de Rabo? Mogen ze straks nog wel lid blijven of wordt de relatie beeindigd? Rabo moet nu wel laten zien dat het geen loze woorden waren.

 • agro1

  kan best, dat doens goed spul ontvangen, netjes gecontroleerd en afgeleverd heeft, maar wat is er in het vervolgcircuit mee uitgespookt??? het oude verhaal: als een product het erf verlaat, mankeert er niks aan, maar de industrie verminkt het totaal, verrijkt het (uiteraard tegen een riante vergoeding) met chemische toevoegingen, er deugt netjes gezegd geen hol meer van en de producent heeft het gedaan en krijgt de slechte naam. het wordt tijd, dat de chemischafvalverwerkendevoermaffia een halt toegeroepen wordt. dat zou een zeer juiste stap zijn, maar politiek niet correct. we hebben allen een donkerbruin vermoeden wie waar de hand boven het hoofd houdt en dat is een zwaar werk, dus zal niet gratis gebeuren, maar hoe dom ben ik nu, er is toch beslist geen corruptie, of heb ik het echt mis???

 • Elevage

  biologische koeken uit de Oekraïne...............
  daar krijg ik toch geen groen gevoel van

 • Mels

  Gaat ook om biologisch. Niet om duurzaam. Als dat zo was sprak men over duurzaambiologischelandbouw. Goeie voor scrabble😃

 • Spotvogel

  Agro 1 jij moet bij de recherche gaan werken man. Wat een onzin. Er zitten geen chemische afvalstoffen in die koeken maar veel te hoge residuen landbouwbestrijdingsmiddelen. Die hadden dus hier in ons land getraceerd moeten worden, dan had de importeur de hele partij meteen terug kunnen sturen. Nu begint dus kennelijk het verdachtmaken van Duitse tussenhandelaren en het zwart maken van de biologische veehouderij.
  Eierboer zuid heeft wel gelijk. Dit gesleep over enorme afstanden heeft weinig of niets met biologische doelstellingen van doen. .

 • agratax2

  @Spotvogel. Je hebt gelijk als er in de zonnekoeken die hier te lande zijn onderzocht bestrijdingsmiddelen residu hadden bevat en met een >schoon< verklaring zijn doorverkocht is het duidelijk een 'Foutje'. Maar stel dat ze onder weg van Zeeuws Vlaanderen naar Mecklenburg Vorpommeren omgeruilt zijn met >viese< koeken om de een of andere malloot aan extra winst te helpen. Wat dan? Wie is aan te spreken? Boeven zijn vaak ondergronds werkzaam en moeilijk te traceren.

 • agro1

  heb het niet over welke veehouderij dan ook, maar over het deels oncontroleerbare en bekwaam afgeschermde voercircuit na de producent, beginnend bij de eerste verwerker. in dat circuit wordt het zorgvuldig geteelde product 'verrijkt'. ook de eindgebruiker voert doorgaans slechts wat er bij hem gelost wordt. er wordt niemand verdacht gemaakt, er wordt slechts benoemd, wat wel bekend is, maar niet bekend mag worden en zoals wij allen weten is er geen sterkere bevestiging, dan een officiële ontkenning.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.