Home

Nieuws 2 reacties

Nederland wil open importregime voor plantaardig materiaal

Den Haag – Nederland pleit voor een importregime voor plantaardig teeltmateriaal als zaden, planten, bollen, bomen, struiken en stekken, dat is gebaseerd op feitelijke risico's en zo min mogelijk impact heeft op de handel.

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer. Het onderwerp staat volgende week op de agenda van de raad van landbouwministers.
Een aantal zuidelijke landen is groot voorstander van een gesloten importsysteem voor plantaardig uitgangsmateriaal. Dijksma ondersteunt dit standpunt niet. Dijksma vindt het te ver gaan vanwege de verwachte negatieve impact ervan op de Nederlandse en internationale handel in plantaardige producten. "Bovendien is een dergelijk gesloten systeem niet gerechtvaardigd gegeven de feitelijke risico's", vindt Dijksma.

In de Raad is op dit moment geen meerderheid voor een open of gesloten systeem. Wel neigt de Raad naar een gesloten systeem voor alleen houtachtige gewassen. Het Europees Parlement is tegen een gesloten systeem.

Laatste reacties

  • joannes

    De handel heeft blijkbaar altijd de opperhand in NL! Met planten, met Kalveren, met .......! Tot het fout gaat!

  • agratax2

    Hebben we niet voldoende ellende mee gemaakt de laatste jaren met exoten die onze plantenteelt en planten export bedreigen zo niet onmogelijk maken. Wanneer laat Den Haag het korte termijn regiem, dat de (kortzichtige) handelaren eisen, eens varen om de duurzame plantenteelt mogelijk te maken. Den Haag en een beleid langer dan 4 jaar is kennelijk erg moeilijk te vereningen. Is onze democratie dan toch niet het systeem dat Duurzaamheid kan borgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.