AlgemeenNieuws

NVV ongelukkig over dierenwelzijnstop Dijksma

Barneveld – De NVV is ongelukkig over de dierenwelzijnstop die staatssecretaris Sharon Dijksma voor komende zondag heeft georganiseerd. De belangenorganisatie spreekt van een achterkamertjesoverleg en verdenkt de staatssecretaris ervan op deze manier extra nationale maatregelen als maatstaf voor heel Europa doorgevoerd te willen krijgen.

De NVV vindt het niet terecht dat slechts één belangenorganisatie voor de veehouderij per land is uitgenodigd voor de besprekingen. “Het gaat over alle dieren en alle boeren; dus ook alle belangenorganisaties horen uitgenodigd te worden”, aldus NVV-voorzitter Ingrid Jansen.

Jansen pleit er verder nog eens voor dat extra dierenwelzijn zoveel mogelijk uit de markt wordt betaald en niet wordt verankerd in regelgeving. Verder vindt de NVV dat Dijksma zich moet richten op Europese handhaving van bestaande regels voor dierenwelzijn, in plaats van te pleiten voor nog meer regels. Tijdens de top zal LTO-voorzitter Albert Jan Maat als vertegenwoordiger van veehouders aanwezig zijn. De Dierenbescherming wordt vertegenwoordigd door Frank Dales. Dijksma wil tijdens de top met haar Duitse en Deense collega’s onder meer praten over de transportduur voor dieren, herziening van de bepalingen voor ingrepen bij dieren, betere handhaving van de EU-regels voor dierenwelzijn, hoe om te gaan met vlees van gevaccineerde dieren, de financiële gevolgen van dierziekte-uitbraken voor veehouders en de toelating van eieren uit derde landen met lagere dierenwelzijnseisen dan de EU.

Beheer
WP Admin