Home

Nieuws 1805 x bekeken 10 reacties

Minder vlees eten tegen klimaatverandering

Londen – Het terugdringen van de vleesconsumptie is van essentieel belang om vernietigende klimaatverandering te voorkomen.

Overheden en actiegroepen durven die boodschap echter niet uit te dragen uit vrees voor een opstand onder de consumenten. Dat stelt de gerenommeerde Britse denktank Chatham House.

Volgens het rapport produceert de veehouderij wereldwijd meer broeikasgassen dan de hele transportsector bij elkaar. Uit een enquête is echter gebleken dat een grote meerderheid van de bevolking juist het omgekeerde denkt. ''We doen van alles tegen de ontbossing en op het gebied van het vervoer maar er is een enorme kloof als het gaat om de veeteelt. Er bestaat een grote weerstand om dat aan te pakken vanwege de algemeen heersende veronderstelling dat overheden of de maatschappij als geheel zich niet met het leven van de mensen moeten bemoeien en hen moeten vertellen wat ze wel of niet moeten eten,'' aldus Rob Bailey, opsteller van het rapport.

Volgens Chatham House komt uit recente wetenschappelijke studies opnieuw naar voren dat de sterk toenemende vraag naar vlees in China maar ook elders in de wereld het klimaat in een chaos kan storten. Op dit moment is vee, en dan vooral koeien, verantwoordelijk voor 15 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen. Tegelijk wordt voorspeld dat de vlees- en zuivelconsumptie de komende dertig jaar met zeker 65 procent zal toenemen, vooral omdat meer mensen zich door stijgende inkomens vlees en zuivel kunnen veroorloven. Zelfs als deze trend nog te keren zou zijn, dan nog zou de landbouwsector volgens de Britse denktank in 2050 het hele CO2-budget in de wereld opslokken.

Laatste reacties

 • agratax2

  Zijn de geleerden nog steeds van mening dat we het eenmaal ingezette proces van opwarming van de aarde kunnen terug draaien of stoppen? Laten we in ogenschouw nemen het feit dat de Toendra in de zomer dooi is en dus aan oxidatie onderhavig is gevolg Methaan en CO2 uitstoot in onmetelijke hoeveelheden. Ook kunnen we niet ontkennen dat we door aanleg van Palmolie plantages voor Bio brandstof de oerwoud bodem aan oxidatie blootstellen met als gevolg Methaan en CO2 uitstoot. Deze twee processen bij elkaar veroorzaken zoveel broeikasgas dat wij het proces hopelijk kunnen vertragen, maar stoppen zal niet meer mogelijk zijn, nu het proces autonoom is geworden.

 • somporn

  Hoe kunnen we mensen angst inboezemen,zodat we ze op een andere manier een poot uit kunnen trekken door zgn milieu belastingen.

 • farmer135

  in landen als china komen steeds meer auto`s en staan ook veel vervuilende steenkoolcentrales. Maar nee, de landbouw heeft het weer gedaan.

 • joannes

  Deze man heeft zich al vroeg gespecialiseerd in slechts één perspectief voor zijn carriëre! Je kan niet anders verwachten op deze manier! Een hoog PvdD gehalte om het in NL waarde uit te drukken. Direct na zijn study en waarschijnlijk al tijdens zijn study werkte hij voor Head of Economic Justice, Oxfam GB http://www.chathamhouse.org/about-us/directory/176309
  Er zijn ongetwijffelt ook studies die het tegendeel of een alternatief promoten. Want promoten is het! Hoeveel volgers kan ik Politiek winnen voor mijn visie, die ongetwijffeld ook nadelen heeft voor de volksgezondheid en voor de omgeving. Nu Honger in de derde wereld terug wordt gedrongen, en gezondheid verbetert willen ze direct iedereen tot vegetariër bekeren!

 • farmerbn

  Wat is die denktank chatham house? Wie zitten daarin en wie betaalt? Graag dat ook in het artikel vermelden zodat meteen duidelijk is wat er achter steekt. Daarbij; iedereen die honger heeft, heeft liever compleet voedsel én lekker weer. Bij een temperatuurstijging meer plantaardige productie en dus meer CO2 opname door de planten.

 • mvedder

  er staat in dat actiegroepen iets niet uit durven te dragen! pffff

 • krulsaart

  Minder vliegreizen tegen klimaatverandering en tegen rare ziektes. Twee vliegen in 1 klap!

 • alco1

  Boerenverstand zegt: Hoe kan een koe met het eten van natuurlijke producten de aarde vernietigen?

 • pinkeltje

  Methaangas productie is the name of the game.

 • alco1

  Juist ja. SPELLETJE.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.