Home

Nieuws

Miljoen handtekeningen tegen TTIP

Brussel – Een actie tegen een vrijhandelsakkoord tussen de EU en VS, TTIP genoemd, heeft tot nu toe meer dan 1,1 miljoen handtekeningen opgeleverd.

Dat meldt de consumentenorganisatie Foodwatch, één van 320 Europese organisaties die deelnemen aan de actie. De Europese Commissie wees eerder een verzoek tot registratie van een burgerinitiatief af. TTIP kan grote gevolgen hebben voor de landbouw.

Het 'European Citizens Initiative' roept op TTIP-besprekingen op te schorten en een eerder overeengekomen vrijhandelsverdrag met Canada niet te ratificeren. De kritiek op TTIP richt zich onder meer op de instelling van een arbitragesysteem, ISDS genoemd, waarmee buitenlandse investeerders buiten nationale rechters om overheden kunnen aanklagen voor beleid dat die investeerders raakt. Met name in Duitsland is in de politiek op dit systeem fel gereageerd.

De Commissie moet naar een burgerinitiatief kijken wanneer in de EU minimaal 1 miljoen handtekeningen zijn verzameld waarbij voor alle landen ook nog een minimum geldt. In Nederland zijn 19.500 handtekeningen nodig, een aantal dat woensdagmiddag bijna gehaald was. Over de afwijzing van een eerder verzoek het initiatief te registreren loopt een zaak bij het Europese Hof van Justitie.

Onderhandelaars van de VS en EU ontmoeten elkaar in januari om een officiële onderhandelingsronde in februari in Brussel voor te bereiden. Tot dusver zijn er zeven formele rondes geweest. De VS zet op het terrein van landbouw in op vrije toegang voor vlees terwijl de EU de export van onder meer zuivel en wijn als offensieve belangen ziet. Beide partijen willen een wereldstandaard zetten voor de omgang met sanitaire en fytosanitaire zaken.

De VS heeft volgens bronnen dicht bij de onderhandelingen niet alleen een teleurstellend weinig ambitieus aanbod voor liberalisering gedaan, maar de EU ook te kennen gegeven dat wanneer ISDS van tafel gaat, dit grote consequenties heeft. De VS zou alleen akkoord gaan als afspraken over publieke aanbesteding, waar de EU veel mee kan winnen, dan ook van tafel gaan.

Eurocommissaris voor handel Cecilia Malmström is momenteel in de VS om met allerlei partijen te spreken over TTIP.

Of registreer je om te kunnen reageren.