Home

Nieuws 2088 x bekeken 9 reacties

Maat: LTO vocht tien jaar voor behoud productschappen

Den Haag - Tien jaar lang heeft LTO Nederland gevochten tegen een politieke meerderheid, die afkoerste op de opheffing van de productschappen.

Met die reactie weerspreekt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland dat zijn organisatie zich niet heeft ingezet voor het voortbestaan van de productschappen. Scheidend voorzitter Jan Odink zei vorige week in een interview met Boerderij magazine dat LTO nog best wat had kunnen bereiken in de strijd voor het behoud van de productschappen.

Albert Jan Maat zegt dat het niet veel zin heeft nu uitgebreid terug te kijken. "Ons sterkste punt is niet dat we via de achteruitkijkspiegel manoeuvreren", zegt de LTO-voorzitter. "Wij hebben ons voorgesorteerd op de politieke realiteit. En die was dat de grootste regeringspartij VVD hard inzette op de afschaffing van de productschappen. Wij hadden nog een voorstel gedaan om 60 procent op de schappen te bezuinigen."

Maat erkent dat hij liever de productschappen overeind had gehouden. Op een gegeven moment was er echter geen houden meer aan. Op dat moment was het voor de belangenorganisatie verstandiger zich voor te bereiden op de nieuwe werkelijkheid, dan te blijven strijden voor het behoud van de productschappen.

De LTO-voorzitter zegt dat de akkerbouw, de zuivel en de pluimvee- en varkenshouderij er goed in geslaagd zijn nieuwe branche- en productorganisaties op te zetten. "Daarvan ben ik onder de indruk", zegt Maat. "We zijn voorbereid op de nieuwe werkelijkheid. Mede dankzij Dijksma hebben we in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid de mogelijkheid gekregen om dergelijke organisaties op te zetten. In de varkenshouderij is de Producentenorganisatie Varkenshouderij tot stand gekomen. Dat is echt indrukwekkend."

"Dan kun je wel blijven kijken naar politiek foute beslissingen. Maar ook foute beslissingen zijn beslissingen, waarmee te te maken hebt. Je kunt in het voetballen wel blijven praten over het doelpunt dat de tegenstander heeft gemaakt, maar uiteindelijk gaat het erom dat je zelf gaat scoren", aldus Maat.

Laatste reacties

 • gerjan slingenbergh

  Het was beter geweest om de LTO af te schaffen.

 • klaas8

  Het is net een politieke partij. Veel gepraat, niks geregeld!!

 • Broederijbrok

  GEEN akkerbouw,
  GEEN zuivel (koeien)
  GEEN pluimveehouderij
  GEEN varkenshouderij,
  DUS minder LTO.
  Boeren aan het roer, kunnen nu zelf kiezen en scoren.

 • eeneigenmeningmag

  Hoe kortzichtig sommige 'boeren' zijn is wel weer eens duidelijk gezien de uitspraken hierboven... hebt u zich al eens afgevraagd wie zich inzetten en op welke fronten ?? Welke boer of tuinder zit persoonlijk met gemeenten, provincies en overheid en EU aan tafel om zaken te bespreken. Denk eens aan bestemmingsplannen en andere zaken die ook op het boerenerf van toepassing zijn... welke boer staat er te spreken in een gemeenteraadsvergadering ?? Maar dat zijn niet de boe-roepers die ik hier nu zie reageren !! Het maakt niet uit welke branche, je hebt met veel meer zaken te maken... dat gaat de boer niet redden met alleen een roer !

 • 344412

  Goed gesproken#4, zelf gaan ze niet naar Dijksma of de lokale wethouder en wel klagen over wat er niet bereikt wordt

 • Mozes

  Dezelfde mensen die nu roepen dat LTO zich niet genoeg heeft ingespannen om de productschappen te behouden waren eerdere jaren de voorstanders van afschaffing van de productschappen.

 • koeien10

  beter albertjan afschaffen

 • Ishtar

  Volgende artikel, LTO is al 10 jaar bezig met het bereiken van een goed melkprijs, maar heeft geen plan..........
  Werkelijk waar, boeren verdienen hun eigen bestuurders.....

 • HJ O R

  LTO heeft helemaal niet geprobeerd de productschappen te behouden, men dacht zo alleen heerschappij te kunnen krijgen.
  De steeds populairder wordende vakbonden moesten uitgeschakeld worden.
  Men heeft er alles aan gedaan om de DDB en de NMV buiten Zuivel.nl te houden.
  Dank zij de politiek is dat niet gelukt, die vond LTO veel te klein om alleen te kunnen beslissen, en gelukkig maar.
  Het is te hopen dat LTO nog veel kleiner word, want ze praten wel over de boer maar niet met de boer, en er naar luisteren doen ze al helemaal niet.
  Bij de vakbonden word er in elk geval wel geluisterd, helaas mag er nog wel meer bereikt worden, maar ze zijn op de goede weg.
  Maat kakelt wel maar legt geen eieren, en Schenk die het nog steeds over Bevrijdingsdag heeft staat ook nog steeds op de loonlijst van LTO,
  de contributie moet toch ergens aan besteed worden.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.