AlgemeenNieuws

Maat: LTO vocht tien jaar voor behoud productschappen

Den Haag – Tien jaar lang heeft LTO Nederland gevochten tegen een politieke meerderheid, die afkoerste op de opheffing van de productschappen.

Met die reactie weerspreekt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland dat zijn organisatie zich niet heeft ingezet voor het voortbestaan van de productschappen. Scheidend voorzitter Jan Odink zei vorige week in een interview met Boerderij magazine dat LTO nog best wat had kunnen bereiken in de strijd voor het behoud van de productschappen.

Albert Jan Maat zegt dat het niet veel zin heeft nu uitgebreid terug te kijken. “Ons sterkste punt is niet dat we via de achteruitkijkspiegel manoeuvreren”, zegt de LTO-voorzitter. “Wij hebben ons voorgesorteerd op de politieke realiteit. En die was dat de grootste regeringspartij VVD hard inzette op de afschaffing van de productschappen. Wij hadden nog een voorstel gedaan om 60 procent op de schappen te bezuinigen.”

Maat erkent dat hij liever de productschappen overeind had gehouden. Op een gegeven moment was er echter geen houden meer aan. Op dat moment was het voor de belangenorganisatie verstandiger zich voor te bereiden op de nieuwe werkelijkheid, dan te blijven strijden voor het behoud van de productschappen.

De LTO-voorzitter zegt dat de akkerbouw, de zuivel en de pluimvee- en varkenshouderij er goed in geslaagd zijn nieuwe branche- en productorganisaties op te zetten. “Daarvan ben ik onder de indruk”, zegt Maat. “We zijn voorbereid op de nieuwe werkelijkheid. Mede dankzij Dijksma hebben we in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid de mogelijkheid gekregen om dergelijke organisaties op te zetten. In de varkenshouderij is de Producentenorganisatie Varkenshouderij tot stand gekomen. Dat is echt indrukwekkend.”

“Dan kun je wel blijven kijken naar politiek foute beslissingen. Maar ook foute beslissingen zijn beslissingen, waarmee te te maken hebt. Je kunt in het voetballen wel blijven praten over het doelpunt dat de tegenstander heeft gemaakt, maar uiteindelijk gaat het erom dat je zelf gaat scoren”, aldus Maat.

Beheer
WP Admin