Home

Nieuws 841 x bekeken 4 reacties

Landbouwperspectieven EU gezond

Brussel – De Europese Commissie ziet voor de komende tien jaar gezonde perspectieven voor akkerbouwers, melkveehouders en vleesproducenten in de EU.

Prijzen voor graan en zuivel beloven op 'stevige' niveaus te blijven. Het inkomen per arbeidsjaar in de agrarische sector zal in de vijftien 'oude' lidstaten, waaronder Nederland, evenwel gemiddeld 6 procent afnemen, aldus de Commissie.
De Commissie denkt dat het boereninkomen in de EU gemiddeld 6 procent zal toenemen. In de oude lidstaten is sprake van daling maar komen boeren wel van relatief hoge niveaus, aldus Tassos Haniotis, de directeur economische analyse van het directoraat Agri van de Commissie. In de later toegevoegde lidstaten bedraagt de groei gemiddeld 33 procent, maar de landen blijven op achterstand.
De ramingen van de Commissie zijn gebaseerd op een serie aannames, zoals een olieprijs die oploopt van $70 nu naar $126 in 2024, een 11 procent waardetoename van de euro ten opzichte van de dollar en het dit jaar aangenomen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. De ramingen houden ook geen rekening houden met het met Canada gesloten handelsverdrag en een mogelijk handelsverdrag met de VS.
De productie van granen in de EU zal volgens de rapporteurs in een langzaam tempo blijven doorgroeien tot 317 miljoen ton in 2024, terwijl prijzen stabiliseren rond €180 per ton. Het areaal verschuift naar mais en tarwe en daalt licht. De Commissie ziet suikerprijzen in de EU na het wegvallen van het quotum naar de wereldmarkt toe schuiven, maar toch zal de productie licht groeien.
Voor de zuivelmarkt voorzien de marktvorsers een productietoename van 12 miljoen ton tot aan 2024, waarbij Nederland bijzonder goed gepositioneerd is zowel meer te produceren als te exporteren. De groei van de EU blijft wereldwijd die van de VS en Nieuw-Zeeland samen voor. Prijzen zullen uitkomen rond €35 per 100 kilo, tegen €36 in september.
Voor de vleesmarkt voorziet de Commissie alleen significante groei van de kip-productie. De rundvleesproductie zal na een korte opleving weer dalen terwijl de varkensvleesproductie marginaal groeit. Omdat in de EU de consumptie alleen van kip toeneemt en van varkensvlees zelfs krimpt, zal de varkenshouderij steeds meer op de wat meer risicovolle export gericht zijn. Technisch en qua kostprijs is de varkensvleesketen in Europa echter wel competitief genoeg hierin te slagen.

Laatste reacties

 • minasblunders1

  ................en ze leefden nog lang en gelukkig.

 • poldes

  ik dacht dat de goed heilig man al een paar dagen geleden ons land had verlaten.

 • Zuperboer

  ' €36 in september' Garantieprijs voor september staat er ook al in, jammer ik had me graag laten verrassen en nu hebben ze het al verklapt!

 • gjcamps

  September 2024

Of registreer je om te kunnen reageren.