AlgemeenNieuws

Kamer steunt motie Samsom tegen schaliegas

Den Haag – Het kabinet mag in deze regeerperiode niet beginnen met het winnen van schaliegas.

Een motie daarover van PvdA-leider Diederik Samsom en GroenLinks-leider Bram van Ojik kreeg dinsdagmiddag bij de stemmingen in de Tweede Kamer een ruime meerderheid. Behalve de PvdA en GroenLinks schaarden eerder partijen als de SP, de PVV en de ChristenUnie zich er al achter. Het CDA en D66 deden dat dinsdag ook.

Volgens D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven moet er duidelijkheid komen over de veiligheid bij de winning van schaliegas, bijvoorbeeld over de bescherming van drinkwater. In de VS wordt veel schaliegas gewonnen op grond van boeren. Premier Mark Rutte had de motie in een Kamerdebat vorige week woensdag ontraden, maar vrijdag zei minister Henk Kamp van Economische Zaken dat hij er wel mee uit de voeten kan. Rutte zei vrijdag dat het winnen van schaliegas deze kabinetsperiode niet mogelijk is, maar hij hield de mogelijkheid van proefboringen naar het gas dat ‘vastzit’ in diepe kleisteenlagen nadrukkelijk open.

In de motie wordt het kabinet gevraagd het ‘moratorium’ (tijdelijk verbod) op schaliewaswinning te verlengen. Wat de PvdA en GroenLinks betreft geldt dat ook voor proefboringen. Maar over dit begrip is veel verwarring. Formeel heeft het kabinet zo’n moratorium nooit afgekondigd, maar volgens Samsom is het er feitelijk wel. Rutte zei in het Kamerdebat vorige week dat hij niet goed begrijpt wat Samsom en Van Ojik met het woord bedoelen.

Beheer
WP Admin