Home

Nieuws

John Deere stapt uit gewasverzekeringen

Moline – John Deere verkoopt haar onderdeel dat gewasverzekeringen aanbiedt aan Farmers Mutual Hail Insurance. De machinebouwer boekte de afgelopen jaren herhaaldelijk fikse verliezen op de verzekeringstak. De deal omvat John Deere Insurance en John Deere Risk Protection. De verkoopprijs en omzet van het onderdeel zijn niet bekendgemaakt.

Farm Mutual Hail Insurance is in 1893 opgericht en wordt geleid vanuit West Des Moines in Iowa, in het hart van de zogenoemde 'Corn Belt' van staten die belangrijk zijn voor de graanproductie. Het bedrijf neemt het onderdeel over in de verwachting dat de landbouwproductie in de VS blijft groeien en daarmee de vraag naar financiële instrumenten ook.
In de VS worden gewasverzekeringen deels gedekt met belastinggeld. John Deere zette fors in op een sterk winstgevend product, 'multi-peril crop insurance', waarbij agrariërs zich kunnen indekken tegen terugvallende oogsten en opbrengsten. In 2012 en 2013 nam het aantal claims echter door recorddroogte en een scherpe daling van de maisprijs sterk toe.
De gewasverzekeringsdivisie boekte vorig jaar een nettoverlies van $26,7 miljoen. In 2011 en 2012 werd onder de streep respectievelijk $20,1 miljoen en $29,6 miljoen verloren.

Topman Sam Allen van John Deere wil dat het bedrijf zich meer op de kernactiviteit, het bouwen en verkopen van machines, richt. Eerder verkocht John Deere daarom de productie van irrigatiesystemen.
In gewasverzekeringenland vonden eerder enkele deals plaats. In februari kocht XL Group voor een onbekend bedrag Global Ag Insurance Services en HCC kocht voor bijna €100 miljoen Producers Ag Insurance Group.

Of registreer je om te kunnen reageren.