Home

Nieuws 14 reacties

Huijbers zet vraagtekens bij productiemethoden

Den Bosch – De werkwijze in de Nederlandse akkerbouw en veehouderij zijn onvoldoende toekomstbestendig. Dat zei ZLTO-voorzitter Hans Huijbers, donderdag op het congres van ZLTO in Den Bosch.

Huijbers zette vraagtekens bij de huidige manier van telen en vee houden. "Onze manier van denken is erop gericht zoveel mogelijk uit de bodem en een dier te halen. Dat is geen toekomstgerichte manier van werken."

De voorman pleitte in een veertig minuten durende toespraak voor een transitie naar duurzaamheid. "De sector moet economisch, ecologisch en sociaal houdbaar zijn. Nieuwe technieken gaan de boer daarbij helpen."
Om de slag naar duurzaamheid te kunnen maken, heeft de sector jongeren nodig, aldus Huijbers. "Jongeren maken het verschil. De landbouw heeft nieuw elan nodig en zal nieuwe mensen en jongeren aan zich moeten binden om de transitie naar duurzaamheid te kunnen maken."
Huijbers opende als voorzitter traditiegetrouw het ZLTO-congres met een toespraak. Hij begon dat het zeker is dat het klimaat zal veranderen. "Het is niet de vraag of maar in welke tempo ons klimaat veranderd. Dat betekent dat grondstoffen schaarser worden en bodems degraderen."
De voorman prees de wereldvoedselorganisatie FAO om 2015 uit te roepen tot het Jaar van de bodem. "De bodem is drager van nieuw leven. Boeren zijn de verzorgers van bodem, planten en dieren. In hun denken moet het reactiveren van de bodem centraal staan."

Laatste reacties

 • Mozes

  Hoe wordt dat gekoppeld aan een verdienmodel? Hoe wordt dat economisch gedragen en geprikkeld?

 • brabantsduitserke

  jonge mensen aantrekken ? dan hans huijbers maar eens inwisselen voor jong elan. Dan zijn we daar alvast eens duurzaam.
  Vion heeft ook zon duurzame behandeling gehad al die jaren , of nie Hans?

 • farmerbn

  Toen hans een jonge boer was ,schopje hij graag tegen de gevestigde orde en boeren met dubbele petten. Daarna was hij er één van en nu begint hij weer te roepen dat het anders moet. Dat inwisselen voor jong elan is nog zo gek niet. Dat geneuzel over klimaat en bodem betekent dat hij overgevoelig is voor de wensen van de milieumaffia en dat is voor de overige boeren erg gevaarlijk.

 • sturk

  Wat een onzin. Heeft hij niets beters te doen.

 • RIOGRANDE

  TIJD DAT IE OPROT

 • agratax2

  Nieuwe technieken gaan de boer helpen minder uit de bodem te halen? Deze technieken moeten wel betaalt worden en dat met minder uit de bodem halen, zie niet een opbrengst stijging nodig om bij deze lage prijzen boer te blijven. Deze belangrijke voorman houdt geen rekening met de prijsbepalende plantage landbouw, die werkt als het systeem uit het verre verleden, Land uitgeput, nieuwe ontginning en weer zo goedkoop mogelijk produceren. Dat dit geen duurzame methode is, lijkt me duidelijk, maar voor de korte termijn aandeelhouders is het de beste optie. Om dit tegen te gaan moet landbouw terug naar familie bedrijven die meer op duurzaamheid zijn gericht dan op rendement.

 • j.verstraten1

  Hans heeft héél goed in de smiezen dat de route van efficiëntie doodloopt als je hierin niet gesteund wordt door betere verdiensten (= economisch)als dit niet samengaat met verbetering van de leefomstandigheden van het dier, de bodem, water en/of luchtkwaliteit ( = ecologisch) én als je hierin niet wordt gesteund door de samenleving ( = sociaal).
  Een extreem voorbeeld waar alle 3 factoren van toepassing zijn:
  Als je grondontsmetting nodig hebt omdat je anders jou teelten niet toe kunt passen en je bedrijf kan deze inkomsten niet missen.
  Ecologisch is grondontsmetting een ramp, sociaal om allerlei reden eindig draagvlak en dus economisch ook geen toekomst.
  Esther heeft ook niet goed opgelet want dan was haar zeker opgevallen dat Hans de term duurzaamheid ( die je op allerlei manieren kunt uitleggen afhankelijk van wat jij belangrijk vindt) ingeruild heeft voor 'volhoudendheid' oftewel als iemand jou iets oplegd onder de noemer 'duurzaamheid' en je kunt het daardoor als boer niet volhouden is het dus niet duurzaam. Als je varkens niks opbrengen (= economisch) en je daarom nóg meer biggen per zeug moet produceren (= ecologisch) en je ook nog moet investeren in dierenwelzijn ( = sociaal) dan kun je het niet volhouden en = dus niet duurzaam!

 • Sjaak

  'De bodem is drager van nieuw leven. Boeren zijn de verzorgers van bodem, planten en dieren. In hun denken moet het reactiveren van de bodem centraal staan.'

  'Bij Natuurmonumenten werken we loyaal en overtuigd mee aan de uitvoering van de PAS. De komende jaren worden daartoe veel maatregelen in onze gebieden genomen: verwijderen van bomen en struiken, afplaggen van de overbemeste toplaag, herstel van dynamiek zoals stuivend zand.'

  Was Teo Wams ook op de congres...?-:)

 • Sjaak

  'De bodem is drager van nieuw leven. Boeren zijn de verzorgers van bodem, planten en dieren. In hun denken moet het reactiveren van de bodem centraal staan.'

  'Bij Natuurmonumenten werken we loyaal en overtuigd mee aan de uitvoering van de PAS. De komende jaren worden daartoe veel maatregelen in onze gebieden genomen: verwijderen van bomen en struiken, afplaggen van de overbemeste toplaag, herstel van dynamiek zoals stuivend zand.'

  Was Teo Wams ook op het congres...?-:)

 • Sjaak

  Zoek het verschil...;)

 • zon

  De gedachte is goed,alleen hoe krijg je het in de praktijk.
  Dat ecologisch en sociaal zal wel lukken maar het economische is het belangrijkste anders komen de andere 2 in het gedrang.

  Ga er maar vanuit dat de politiek de grootste tegenstander is (NL en EU)
  Want oneerlijke concurrentie en de wens van de politiek om de consument te behagen met goedkoop voedsel zullen winnen.

 • BetterCows

  De leden alweer niets gevraagd ? Het zoveelste fatamorgana uit de ZLTO top !

 • massan

  Welke belangen behartigt Huijbers? In ieder geval niet de belangen van zijn ZLTO leden. Het is nodig dat een signaal wordt afgegeven naar het ZLTO ; oftewel massaal opzeggen het lidmaatschap. Hebben ze misschien bij het ZLTO in de gaten dat ze niet op een lijn zitten met hun leden.
  Hoe is het tevens mogelijk dat Huijbers nog ZLTO-voorzitter is; miljoenen van het ZLTO verspilt bij Vion en toch gewoon kunnen blijven zitten? Huijbers had zelf moeten aftreden als hij een vent was.

 • HesselBouma

  Er is geen nieuws onder de zon. Mijn grootvader kreeg in 1907 een twee paards maaimachine. Dat kon nooit goed komen zeiden zijn buren. Alle wormen zouden de kop worden afgemaaid en dor land, waarop niets meer zou groeien. In de 50-er jaren kreeg de Boer Stiens veel kunstmest op het land. Kon nooit goed komen. Het gras zou verstikken zeiden zijn buren. De aarde heeft meer mogelijkheden dan we nu weten. Doemdenkers zullen er altijd blijven, of ze nu Huijbers of Wams heten.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.