Home

Nieuws

Hogan: geen uitstel vergroening

Brussel - Europees landbouwcommissaris is niet van plan de vergroeningsmaatregelen in het Europees landbouwbeleid uit te stellen. Dat heeft hij duidelijk gemaakt in een ontmoeting met de landbouwcommissie van het Europees parlement. Vanuit het parlement werd aangedrongen op uitstel, vanwege invoeringsproblemen bij de lidstaten.

Het parlement vreest dat boeren een deel van hun inkomenstoeslagen mislopen, omdat ze zich niet op de goede manier houden aan de vergroening. De Tweede Kamer heeft afgelopen zomer afgesproken wat in Nederland als vergroening mee kan tellen. Het gaat daarbij om behoud van blijvend grasland, gewasdiversificatie en de verplichting om 5 procent van het bouwlandareaal in te richten als ecologisch focusgebied (EFA).

Niet alleen het parlement heeft zorgen geuit. Ook een aantal lidstaten vreest dat de regeling spaak gaat lopen. Landbouworganisaties menen dat ondernemers alleen voor het binnenhalen van de Europese subsidie een  specialist moeten inhuren om geen fouten te maken bij de aanvraag. Hogan bevestigde de toezegging van vorig landbouwcommissaris Ciolos dat de invoering van de EFA's  zal worden geëvalueerd na een jaar.

De regels moeten eenvoudiger, erkende Hogan. "Vereenvoudiging is  de topprioriteit van mijn agenda voor 2015", zei hij.  "Op die manier  zal de Europese boer beter kunnen concurreren en  zal de werkgelegenheid  toenemen in de landbouw, op het platteland en in de agrarische handel", aldus Hogan.

Of registreer je om te kunnen reageren.