Home

Nieuws

Grond minder in trek door lagere melkprijs

Doetinchem - De dalende melkprijs heeft tot gevolg dat de vraag naar landbouwgrond afneemt. Dit zegt Arjan van der Waaij, voorzitter van vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed van makelaarsvereniging NVM. "Maar de prijzen dalen niet. Eerder liepen er vier mensen rond een perceel dat te koop was, nu twee", benadrukt Van der Waaij. Dat er nog steeds vraag is naar grond, komt onder andere door de melkveewet met daarin maatregelen voor een grondgebonden melkveehouderij.

Vandaag kwamen het Kadaster en LEI Wageningen UR met gegevens over de grondmarkt. Volgens het Kadaster werd in november gemiddeld bijna €55.500 per hectare betaald voor landbouwgrond. De gemiddelde prijs voor bouwland kwam die maand uit op bijna €60.000 per hectare, grasland gemiddeld €10.000 per hectare minder. Vergeleken met november 2013 ligt de grondprijs afgelopen maand een fractie hoger.

LEI Wageningen UR kwam eveneens met grondcijfers in opdracht van ASR Vastgoed. Volgens het onderzoeksinstituut kwam de gemiddelde agrarische grondprijs in Nederland in het derde kwartaal van dit jaar op €51.900 per hectare. Dat is vrijwel gelijk aan de prijs in het tweede kwartaal en iets hoger dan in het eerste kwartaal van 2014. Regionaal zijn er grote verschillen.

In het noorden van het land, daalde de grondprijs in het derde kwartaal met zo'n tien procent, vergeleken met het tweede kwartaal. In het Centraal Veehouderijgebied daalde de prijs ook, terwijl in het Oostelijk Veehouderijgebied en het Rivierengebied de prijs vrijwel niet veranderde.

In het Hollands/Utrechts Weidegebied steeg de prijs van landbouwgrond in het derde kwartaal van dit jaar ten opzichte van het tweede kwartaal. In het zuiden van het land zijn grote verschillen te zien in prijsverloop. Een stijging van 20 procent in het Zuidwestelijk Akkerbouwgebied, dalingen in het Zuidelijk Veehouderijgebied en Zuidwest-Brabant en een forse terugval in Zuid-Limburg, aldus het LEI.

Dit jaar gaat waarschijnlijk niet de boeken in als recordjaar. Over de eerste drie kwartalen van 2014 kwam de grondprijs uit op een gemiddelde van €51.500 per hectare, tegen €52.100 in 2013 en €49.300 in 2012, aldus LEI-cijfers.

Of registreer je om te kunnen reageren.