Home

Nieuws 9 reacties

'Glastuinbouw loost te veel gewasbeschermingsmiddelen'

Dronten - De lozing van gewasbeschermingsmiddelen in afvalwater in de glastuinbouw is zo hoog dat het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) het Activiteitenbesluit ervoor gaat aanpassen.

"Binnen een paar jaar moeten dergelijke lozingen tot het verleden behoren", aldus Henk Hoving, ambtenaar bij I&M. "De hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen die op deze manier in het water komt, is veel hoger dan we hadden gedacht." Het probleem komt volgens de ambtenaar uitsluitend voor in de glastuinbouwsector.

Hoving zei dit op een landelijke kennisdag "Emissies, vergroening en verduurzaming in de landbouw' die het Emmeloordse kennis- en adviesbureau Brooswater vandaag op het Aeres Praktijkcentrum Dronten organiseerde. Op deze dag gaf Hoving een toelichting over de transitie van het Activiteitenbesluit naar de Omgevingswet. Toch vindt I&M het aanscherpen van de lozing van gewasbeschermingsmiddelen zo urgent dat men niet wil wachten op de nieuwe wetgeving - die nog enige jaren op zich zal laten wachten - maar een en ander snel wil regelen via het nu geldende Activiteitenbesluit.

Hoe de uiteindelijke invulling in het Activiteitenbesluit zal zijn kon Hoving nog niet zeggen. Op dit moment is er volgens de I&M-ambtenaar nog volop overleg met de glastuinbouwsector over de wijze waarop de gewasbeschermingsmiddelen uit het afvalwater gehouden kunnen worden. Hoving: "Dat zou via het zelf zuiveren van water op het erf kunnen, maar over de definitieve manier van aanpak zijn we nog in overleg."

Laatste reacties

 • trijnie

  En dat goedje is eerst over ons voedsel gegaan....eet smakelijk!!!!

 • agratax2

  trijnie. Wat in het afval water zit, zit niet meer op je voedsel, want het is afgespoeld en uit de kas verdwenen.

 • Case1056

  in de bodem zeker, wat nu Bodemsaneren???

 • lansbergen

  Trijnie, in de glasgroenten teelt vind de bestrijding hoofdzakelijk biologisch plaats en met de huidige normen die supermarkten hanteren wat betreft residu, kan er ook niet veel chemisch bestreden worden.

 • trijnie

  Lansbergen, agratax, er is een onderzoek geweest door de Radbout universiteit en Sovon o.a. naar het gebruik van imidacloprid.
  Er is daar een plattegrond bij van Nederland waarop je precies kunt zien waar de vervuiling et meest plaats vindt.
  Het zijn niet alleen de insecten waarbij de zenuwen worden aangetast maar het heeft zijn vervolg op de insecteneters: oa zwaluwen enz.
  Waar zijn we toch mee bezig?

 • lansbergen

  Trijnie, in de glasgroenten teelt wordt al het water gerecirculeerd (uitzonderingen daar gelaten) en niet geloosd op het oppervlakte water, want tegenwoordig ben je verplicht om dan op het riool te lozen.
  De werkzame stof imidacloprid kan ook niet gebruikt worden in combinatie met biologische bestrijding, dus het wordt in de groenten teelt praktisch niet gebruikt.

  In de overige glasteelten mag het nog alleen gebruikt worden als je recirculeert.
  En in deze teelten zie je dat er ook steeds meer biologisch geprobeerd wordt.

  Alleen deze werkzame stof is ook praktisch in alle tuincentrums of op plantenbeurzen te koop en de meeste consumenten zullen geen spuitlicentie hebben of ze het middel naar behoren toepassen .

 • trijnie

  Lansbergen, lees het artikel hierboven. Er is toch schijnbaar iets goed mis.
  En zoek de plattegrond maar op, de vervuiling zit het meest in gebieden in Noord en zuid Holland, bij Emmen en bij IJsselmuiden.
  Het is triest zoals wij met de aarde omgaan.

 • lansbergen

  Beste Trijnie, ik heb het artikel gelezen en ook het kaartje bekeken, de hoogste concentratie bevind zich inderdaad in Zuid-Holland en dan met name rond Rotterdam, daar staat niet zo heel veel glastuinbouw.
  Want zelfs het Westland is minder rood gekleurd dan Rotterdam.

  Ben je alleen wel eens op een glastuinbouw bedrijf geweest, ik heb de indruk van niet, als je weet wat wij allemaal moeten registreren kunnen wij niet zomaar water lozen op het oppervlaktewater.

 • Henk Tennekes

  Het probleem is al sinds 2004 bekend en er is 10 jaar lang geen enkele verbetering bereikt. De meest voor de hand liggende oplossing (verbod op het gebruik van vervuilende stoffen) is altijd tegengehouden.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.