Home

Nieuws 1561 x bekeken

Geld voor slachtoffers droogte Australië

Canberra – De Australische regering trekt 100 miljoen Australische dollar (€67 miljoen) uit voor zachte leningen aan boeren die door droogte zijn getroffen.

De leningen worden verstrekt aan bedrijven die financieel in de problemen zijn gekomen door ernstige en langdurige droogte, aldus landbouwminister Barnaby Joyce.
De droogte, die inmiddels goeddeels voorbij is, heeft met name grote schade toegebracht in grote delen van de deelstaten Queensland en  New South Wales in het oosten van het immense eiland. De leningen komen bovenop een kleine €100 miljoen die eerder aan zachte leningen is verstrekt aan 286 landbouwbedrijven. Bij eerdere leningen was wel kritiek dat de looptijden te kort en de rentepercentages te hoog zijn.
De boerenassociatie AgForce in Queensland zegt blij te zijn met de bekendmaking en denkt dat de voorwaarden steun voor agrariërs in bijna 80 procent van de staat mogelijk maakt. Tevens is AgForce blij met de voorwaarden. De leningen kennen een looptijd tot tien jaar en een rentepercentage van 3,21 procent.
Australië stelt tevens fondsen beschikbaar voor agrariërs die slachtoffer zijn geworden van een Australisch verbod op de export van levende dieren naar Australië. Halverwege 2011 besloot Australië dat Indonesië te weinig waarborgen voor dierenwelzijn kon bieden.
Door de droogte zijn exportopbrengsten van de Australische agribusiness sterk gedaald. Voor dit jaar verwachten de rekenmeesters van het grondstoffeninstituut Abares een opbrengst van omgerekend €25,2 miljard, 8 procent minder dan vorig jaar. De akkerbouwproductie is 11 procent gedaald terwijl inkomsten uit gewasexporten 15 procent is gedaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.