Home

Nieuws 1976 x bekeken 1 reactie

Franse boeren willen waterlopen schoonmaken

Narbonne – Franse boeren in het door hevige overstromingen en noodweer getroffen zuidwesten van het land hebben een noodkreet geslaakt over de problemen die het goed schoonhouden van de waterwegen in de regio onmogelijk maken.

''Dat heeft dramatische gevolgen nu het noodweer in dit deel van het land steeds weer lijkt toe te slaan'', aldus de boerenbond FNSEA.

Langs de westelijke kant van de Middellandse Zeekust, in regio's als Var en Aude, is het al weken lang regelmatig bijzonder slecht weer. Dit weekend hebben zich in Aude en aangrenzende regio's weer op grote schaal overstromingen voorgedaan. Daarbij zijn de afgelopen dagen weer minstens vijf mensen om het leven gekomen waarmee het dodental dit najaar tot boven de tien is opgelopen. Ook grote stukken land- en tuinbouwgrond zijn onder water komen te staan terwijl wijngaarden eveneens schade hebben opgelopen.

Boeren in de regio hebben nu via hun overkoepelende bond FNSEA de noodklok geluid. Zij stellen dat de overstromingen in ieder geval veel erger zijn dan strikt noodzakelijk omdat ze vanwege allerlei regeltjes en beperkingen de vele waterlopen niet voldoende kunnen onderhouden. Dat is bijvoorbeeld niet toegestaan om een bepaalde kikkersoort of zeldzame plant te beschermen. ''We vragen al jaren om toestemming om de rivieren en stromen met mechanische middelen te mogen reinigen, maar er moet eerst een studie worden gemaakt naar de mogelijke gevolgen voor de natuur en het milieu. Dat duurt inmiddels al vier jaar en we hebben nog steeds geen groen licht. Nu zien we dat dat enorme economische gevolgen kan hebben'', aldus een woordvoerder van de regionale tak van de FNSEA in Aude.

Volgens de bond is het gevolg dat bomen en ander afvalhout de doorstroming beperken terwijl bepaalde diersoorten de dijken langs de rivieren ondermijnen. ''Als we dan te kampen hebben met zware regenval, zoals nu, dan kan het water alleen maar onze landerijen en wijngaarden op of de dorpen in. Zonder nu meteen de natuur schade te berokkenen, moet het toch mogelijk zijn om zodanige maatregelen te nemen dat we niet telkens van een grootschalige ramp hoeven te spreken.''

Eén reactie

  • Jan van het Zand

    De natuur in de EU? Het mag wat kosten.
    En Dijksma zegt: Landbouw is ook natuur.

Of registreer je om te kunnen reageren.