AlgemeenNieuws

Fout ‘vinkje’ in Gecombineerde Opgave kost ruim €14.000

Den Haag – Een foutje bij het aanvragen van subsidie over 2011 in het kader van de Subsidieverordening Natuur- en Landschapsbeheer(SNL) is een Zeeuwse boerin duur komen te staan. Dat werd deze week duidelijk bij een uitspraak van de Raad van State. In plaats van ruim €14.000 SNL-subsidie krijgt ze geen cent.

Toen de boerin op 10 mei 2011 de Gecombineerde Opgave 2011 elektronisch had ingediend, was bij de vraag of zij uitbetaling van de subsidie, onderdeel agrarisch natuur- en landschapsbeheer, wenste per abuis het vakje ‘nee’ aangekruist. In december van dat jaar liet de boerin aan het college van Gedeputeerde Staten van Zeeland weten dat ze per ongeluk ‘nee’ had aangekruist. In juni 2012 liet GS de boerin weten dat een bedrag van nul euro aan subsidie over 2011 zou worden uitbetaald, terwijl op een bedrag van zo’n €14.000 gerekend was. Volgens de provincie was het betalingsverzoek van december 2011 te laat.

In januari 2014 deed de rechtbank Zeeland-West-Brabant uitspraak in deze zaak. De rechtbank was van oordeel dat de boerin terecht beroep had ingesteld tegen de beslissing van de provincie. De rechter bepaalde dat Zeeland de SNL-subsidie over 2011 alsnog betaalbaar moest stellen.

In het beroep dat het college hiertegen instelde, kwam de Raad van State tot een andere beslissing. Het was niet aan het college om de boerin te wijzen op het feit dat ze geen subsidiebetaling had gevraagd, zoals de rechtbank concludeerde, stelt de Raad van State. Bovendien behoort, volgens de Raad, de boerin zelf op de hoogte te zijn van de voorwaarden die horen bij de uitbetaling van de SNL-subsidie.

Ook het argument dat de provincie had moet beseffen dat een kennelijke fout was gemaakt bij het invullen van de Gecombineerde Opgave wordt, in tegenstelling tot de rechtbank, niet gedeeld door de Raad van State. Het vakje ‘nee’ is aangekruist, een keuze van degene die het formulier invulde. Daar kan volgens de Raad niet uit geconcludeerd worden dat dat kennelijk niet de bedoeling was. Bovendien speelt mee dat om verschillende redenen er geen SNL-subsidie aangevraagd kan worden, bijvoorbeeld omdat het beheer in dat jaar niet is uitgevoerd, stelt de Raad.

De boerin wordt in het ongelijk gesteld.

Beheer
WP Admin