Home

Nieuws 939 x bekeken 1 reactie

Europese Commissie wil regels schrappen

Brussel – De nieuwe Europese Commissie gaat fors snijden in regels en het aantal nieuwe bepalingen sterk terugdraaien.

Dat blijkt uit de presentatie van de Europese Commissie onder leiding van Jean Claude Juncker en Frans Timmermans. In de afgelopen vijf jaar heeft de Commissie jaarlijks meer dan 130 nieuwe plannen gepresenteerd. "Dat willen we terugbrengen naar 23 per jaar", aldus de Commissie.

Europacommissaris Frans Timmermans wil volgend jaar tachtig reeds ingediende wetsvoorstellen te schrappen. Het gaat dan vooral om regels die overbodig zijn, achterhaald zijn of zodanig afwijken van het oorspronkelijke doel dat ze vervangen moeten worden. Het voorstel over etikettering van biologische producten is een van de regels die genomineerd is om geschrapt te worden. Als voor het huidige voorstel niet binnen een half jaar een politiek akkoord is, komt de Commissie met een vervangend voorstel. De Commissie wil "andere dingen doen en dingen anders doen", aldus Timmermans.
Vanuit milieugroeperingen klinkt al kritiek op de plannen van Timmermans, onder meer omdat hij voornemens is een aantal milieuwetten te schrappen. Het gaat dan om Europese regels voor bijvoorbeeld het hergebruik van afval of Europese regels voor luchtvervuiling. De nitraatrichtlijn en de vogelhabitatrichtlijn, die volgens diverse partijen dringend aan wijziging toe is, staan nog niet op de lijst van Timmermans.
De Commissie wil de komende jaren meer werk gaan maken van een Europees energiebeleid.

De regels op het gebied van landbouw die geschrapt worden, zijn allemaal het gevolg van verouderde regels doordat het nieuwe Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid GLB van kracht is geworden.

Eén reactie

  • agneaux

    Ik heb er nog wel een paar: 21 dagen regeling - weg ermee - 2e verzamelslag toestaan - weidevee van evp - toestaan - meerdere slachtadressen per auto - toestaan - hou het logisch - hou het controleerbaar - dan kan het ook nageleefd worden!

Of registreer je om te kunnen reageren.