Home

Nieuws 2673 x bekeken 16 reacties

Euro daalt tot laagste niveau sinds zomer 2012

Frankfurt – De euro is op de laatste dag van 2014 gedaald tot een waarde van $1,214, het laagste niveau sinds 25 juli 2012.

Aan het begin van 2014 lag de koers net boven $1,36. Een lagere waarde voor de euro stimuleert de export naar landen buiten de Eurozone. Circa 20 procent van de exporten van de Nederlandse agribusiness gaat naar landen buiten het eurogebied. Een 'zwakkere' euro maakt wel dat aardolie en daarmee diesel wat duurder wordt. De prijs voor een vat Noordzeeolie daalde echter op de laatste dag van het jaar ook, en wel richting $56 (€46).

Laatste reacties

 • koestal

  goed voor de agrarische export

 • John*

  mooi moment om de dollar rekening leeg te halen.

 • agro1

  john, the best is yet to come, why hurry.

 • somporn

  Of tot inzicht komen dat de euro ons zeker niet heeft gebracht wat men ons voor hield,en de gouden bergen die Den Haag ons zogenaamd beloofde
  niet heeft waar kunnen maken.
  Het referendum, waar iedere gewone man al in kon zien dat het niets was en daarom met overgrote meerderheid Nee stemde,is gewoon van tafel geveegd
  omdat dit het het oordeel was van het gepeupel en niet de mening was van degene die op het pluche zat.

 • alco1

  @sompborn. Eerlijkheid gebied te zeggen dat bij de invoering van de euro de dollar nog meer waard was.

 • pinkeltje

  Is er ook iemand die weet hoe de wereld er uit had gezien als we geen Euro hadden gehad? Zijn ze er in Engeland en Denemarken beter aan toe als in de Eurolanden?

 • joannes

  @pinkeltje, dat nu net het probleem! Geen mens zal ooit weten hoe de toekomst zonder die beslissing er uit had gezien. Speculeren heeft geen zin want tot op heden kan niemand de klok terug draaien, of eigenlijk alle beslissingen met betrekking tot die Euro teniet doen. Dat is de consequentie van het bouwen, of ontwikkelen in een complex geregeld systeem. Alles voor een gewenste uitkomst, die helaas nu veel teleurstellende en fysiek verarmende feiten laat zien. Eigenlijk de ongewenste uitkomst. Een complexiteit die niet meer zonder véél schade te ontrafelen blijkt. We zijn tenslotte al bijna 6 jaar aan het repareren! 6 jaar van verminderende welvaart; juist dat wat niet belooft en gewenst was, destijds. Politiek oppertunisme dient vaak alleen maar korte termijn doelen van betrokken Politicy die in het zadel geholpen worden door de dan geldende opperhand in de machts verdeling.

 • Mozes

  De crisis heeft deels niets met de Euro te maken en is deels juist een gevolg van een voordeel van de Euro. Door de komst van de Euro ging de rente omlaag: van 8 á 9% begin jaren negentig naar 4 á 5% in 2005. Hierdoor ontstond een ongezonde financieringslust die nog versterkt werd door liberalisering van de bankensector. Jarenlang heeft dit de economie doen floreren maar leidde tegelijk tot de opbouw van een onverantwoorde schuldenlast. In zuidelijke landen vooral bij de overheid, in Nederland vooral in de private sector.

  De Nederlandse financiële crisis heeft niets met Griekenland te maken zoals Wilders het volk wil doen geloven. We hebben aan Griekenland alleen bankgaranties gegeven maar geen geld uitgekeerd. Als de problemen in Nederland wel met Griekenland te maken hebben waarom zijn er dan geen problemen in Duitsland die toch de grootste lasten heeft gedragen?
  Wie de werkelijkheid onder ogen durft te zien ziet dat in Nederland DRIE van de VIER grootste banken zijn omgevallen en door de overheid moesten worden overgenomen. Deze banken zijn omgevallen door verliezen in de VS en niet in Europa. Alleen in Ierland en IJsland is een relatief even groot deel van de banken omgevallen. Het verschil met deze landen is dat de Nederlandse economie (met dank aan de landbouw) sterk genoeg was om dit zelf te dragen zonder hulp van Europa. Dit deel van de crisis werd veroorzaakt doordat onze eigen bankensector een puinhoop was.

 • cocoma

  Mozes, zo goed staan de banken er nog steeds niet voor gezien het feit dat een groot deel van de huizen en ander zakelijk onroerendgoed 'onder water staat'. De groei van de economie is vooral te danken geweest aan steeds verder dalende rentes, een zeer ongezonde situatie. Je zou voor de grap eens wat bedrijven door moeten rekenen met een rente van stel 5%, nog steeds laag, en dan kijken wat voor toekomst perspectief zo'n bedrijf heeft.

 • Ties S

  de Euro heeft ons in zoverre 'goeds' gebracht..... dat Jan Modaal, de consument, waar ondernemers als U en ik van leven in ruim 10 jaar ca 40% koopkracht ingeleverd hebben...... in de gulden tijd was een normaal netto loon fl 2200.- tot fl 2500.-.... nu zitten de meeste rond de € 1500.- ( en heel veel ook hier nog onder).... terwijl zo ongeveer alles wat in 2001 in guldens koste nu in euro's kost......
  alle rooskleurige redenaties van de economen ten spijt kan ik het niet anders bekijken....

  en dan de bruto lonen, personeel kost in Euro's wat het in 2001 in guldens koste,,,,,,, alleen het netto loon is veeeeel lager....
  we prijzen ons dus totaal uit de (wereld) markt omdat de lasten over arbeid veel en veel te hoog zijn.

  een modale werknemer betaalt in ca 40 jaar arbeid rond de 1.100.000.- aan premies, belastingen en heffingen.... en krijgt daar als pensioen ca € 200.000.- van terug....... en waar de resterende € 900.000.- blijft.....

  in de bodemloze put die Brussel heet..... grote graaiers in politiek en financiële sector..... en een totaal verziekt zorgstelsel

  als je de kranten leest..... dan walg ik van het corrupte zootje wat in Den Haag en Brussel op het pluche zit...... Nobelprijs voor de vrede.... met dit Europa eindigt het in een (Europese) burger oorlog....

 • alco1

  Voor het tijdperk EURO had dus ieder land zijn eigen munt, waardoor je direct kon zien door de waarde vermindering hoe een land zijn zaakjes op orde had. Dit werd met de euro veel moeilijker en stelde men een limiet aan het nationaal begrotingstekort, wat echter behoorlijk manipuleerbaar is. Nu sluist er veel eurogeld de grens over, wat in eerste instantie nog opgevangen kon worden door het overgebleven geld sneller te laten rond gaan.
  Hieraan komt een eind, waardoor spaargelden opgemaakt worden en zodanig banken in de problemen komen.
  De waarde van de euro kan men alleen afmeten aan dollars e.d. Maar omdat het overal slecht ging, viel dit niet op. Alleen zoals je vergelijkingen trekt zoals @Ties dat doet.
  Waar gaat dat heen!!!
  Geld sparen heeft geen enkele zin meer, omdat het niets meer opbrengt. Maar banken hebben wel spaargeld nodig om te kunnen uitlenen. De rek uit rente verlaging en het maken van 'luchtgeld'
  is er uit.
  Wanneer is het plofpunt van de gezamenlijke banken bereikt.
  Door Libor en Eurobor houden ze elkaar nog draaiende.

 • Kobonde

  Er wordt juist teveel gepaard en te weinig uitgegeven, de rente is laag om het sparen teontmoedigen en het verbruik te stimulerende.
  De daling van de Euro t.o.v. De dollar wordt veroorzaakt door
  De grote vraag naar Dollars door de daling van de roebel proberen
  de rusen zoveel mogelijk dollars te kopen.

 • alco1

  Sparen en te weinig uitgeven moet verschillend benaderd worden.
  Men wil dat het geld sneller laten rondgaan, om zo de tekorten te verdoezelen. En banken spreken niet van dat er teveel gespaard wordt. Dat doen regeringsleiders die hun onkunde willen willen maskeren.

 • somporn

  Ties,een waarheid als een koe,alleen wil niemand dit zien in Den Haag omdat deze lieden een aantal x keer modaal verdienen en dus niet weten dat Jan met de pet (bouwvakker,timmerman ,lasser,loodgieter , enz) van 1500 moet zien rond te komen,reken daar alle lasten en belastingen af dan houdt men nog geen 100 in de week over om de boodschappen te doen,dan nog te weten dat je tot je 67e of straks wel tot je 70e door moet,dan is de levensvreugde bij de meeste mensen wel tot het dieptepunt gedaald

 • alco1

  @Kobonde. Ter verduidelijking: Iemand die een stal wil bouwen zou gezien zijn vermogen wel één miljoen kunnen lenen van de bank.
  De stal kost echter 600.000. Moet je 400.000 die er tussen zit ook beschouwen als dat er te weinig wordt uitgegeven?

 • gjcamps

  De euro is prima het probleem zit hem in het overheidsbeleid. De overheid geeft teveel geld uit en verhoogt nog eens de lasten bij de burger en de non profit sectoren zo onderwijs,gezondheidszorg, ouderen etc. Dan nog enkele landen accepteren die structureel Brussel belazeren en Europa valt weer uiteen. 240 miljard naar Griekenland, dat is 24.000 per inwoner! Iemand zal dit moeten betalen. Ook in Nederland veel voorbeelden van misinvesteringen zoals grondspeculaties gemeentes, natuurbeleid, vooroplopen sancties Rusland etc.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.