Home

Nieuws 1344 x bekeken 2 reacties

Erasmus MC: definitief H5N8 in smient

Rotterdam - Het hoogpathogene vogelgriepvirus dat in uitwerpselen van smienten is gevonden is van het subtype H5N8. Dat meldt het Erasmus Medisch Centrum.

Dinsdagavond kon staatssecretaris Dijksma nog niet met zekerheid melden dat het N-type van het gevonden virus ook overeenkomt met het virus dat bij de uitbraken in Hekendorp, Kamperveen, Ter Aar en Zoeterwoude is gevonden.

Het Erasmus Medisch Centrum heeft samen met het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) eenden, ganzen en zwanen getest, de natuurlijke gastheren van de gewone milde varianten van vogelgriep.

Van een groep van 150 smienten zijn 52 poepmonsters verzameld.  In twee monsters werd het virus gevonden. De smienten bevonden zich op een grasland tussen Kockengen en Kamerik in de gemeente Woerden, provincie Utrecht. Het deel van het vogelgriepvirus van de smienten dat is onderzocht, is genetisch bijna identiek aan het virus dat eerder is gevonden in een pluimveebedrijf in Hekendorp, aldus het Erasmus MC.

Smienten zijn eenden die met name in de winter in grote aantallen in Nederland voorkomen. Ruim 60 procent van de Noordwest-Europese populatie overwintert in Nederland. De verwachting is dat de overwinterende smienten de komende maand nog in aantallen zullen toenemen, stelt het Erasmus MC.

De meeste smienten worden gezien in waterrijke gebieden in West-Nederland en in het oosten langs de grote rivieren. Omdat eerder in Duitsland het H5N8-virus in wintertalingen is gevonden, zullen die vogels in Nederland extra op het virus worden getest. Verder kijken de onderzoekers of het virus ook bij andere wilde vogels voorkomt.  In de afgelopen weken zijn meer dan duizend wilde vogels op het virus onderzocht.

Laatste reacties

  • farmerbn

    De natuurmaffia heeft bewust hun veestapel vergroot zodat het te intensief is geworden. Ze weten dat er dan problemen komen maar hebben het laten gebeuren. Nu is er niets anders, dan de veestapel te verkleinen. Misschien zijn er jagers die tegen vergoeding ze willen helpen.

  • Broes

    Waar gaat de kippenmest eigenlijk heen? Hoe wordt dat vervoerd? Zou het dan toch per ongeluk tussen de grazende smienten in de wegberm zijn terecht gekomen?

Of registreer je om te kunnen reageren.