Home

Nieuws 831 x bekeken

EC akkoord met overname Nutreco

Brussel – De Europese Commissie geeft groen licht voor de overname van Nutreco door SHV Holdings, een investeringsvehikel van de familie Fentener-Van Vlissingen.

De toestemming was verwacht: SHV heeft geen positie in de voersector of zelfs de landbouw. SHV heeft ondertussen de drempel waarop het zijn bod gestand doet, verlaagd van gebruikelijke 95 naar 66,67 procent.
SHV bezit reeds 15 procent van de aandelen in Nutreco, dat onder meer eigenaar is van speciaalvoer- en premixenproducent Trouw Nutrition en visvoerconcern Skretting. Naast Brussel ging overigens ook de Turkse autoriteit akkoord met de overname. SHV zegt het 15 procent belang als strategisch te beschouwen en het niet binnen afzienbare tijd te willen verkopen.
Dat laatste moet potentiële concurrenten afschrikken. Cargill maakte eerder kenbaar samen met het Britse investeringshuis Permira interesse te hebben in overname van Nutreco. De twee partijen wilden het bedrijf uit Amersfoort na overname splitsen. Het dwong SHV ertoe haar bod van €40 per aandeel, dus €2,69 miljard in totaal, in november te verhogen tot €44,60.
Inmiddels heeft Cargill aangegeven nu eigenstandig interesse in overname te hebben en boeken van Nutreco in te willen zien. De mededeling, nog steeds geen bod, heeft het aandeel tot ruim boven een koers van €46 geduwd. Enkele grote aandeelhouders drongen al eerder aan op opening van boeken voor potentiële andere bieders. Het Nutreco-management en de raad van commissarissen steunt echter het SHV bod en wil boeken pas openen bij een concreet bod.
Nutreco organiseert op 9 februari een buitengewone aandeelhoudersvergadering waar het bod van SHV op tafel komt. Ondertussen zet het bedrijf zijn strategie gewoon voort. Het breidde laatst een strategische alliantie met mengvoerconcern ForFarmers uit en kocht twee voerbedrijven in Brazilië.

Of registreer je om te kunnen reageren.