Home

Nieuws 8 reacties

Duitsers willen grootste mestvergister bouwen in Achterhoek

Groenlo - Het Duitse bedrijf Raps-Mühle-Seligenstadt (RMS) wil in Groenlo een biogasinstallatie bouwen waar jaarlijks 400.000 ton dierlijke mest en 150.000 ton bermmaaisel kan worden vergist. De vergister is daarmee de grootste van Nederland.

RMS is sinds juni bezig om boeren te contracteren. De mest van ruim 300 boeren is inmiddels vastgelegd voor tien jaar tegen een tarief van circa €12 per kuub. De huidige contracten die zijn gesloten met boeren gevestigd in een straal van 10 kilometer van de plaats waar de installatie moet komen. De installatie zou 30 procent van het mestoverschot in de regio moet gaan verwerken. Het mestoverschot in de regio Achterhoek bedraagt naar verwachting in 2015 ongeveer 1,4 miljoen ton rundvee- en varkensmest op basis van de huidige dieraantallen.

De biogasinstallatie produceert groen gas dat geleverd gaat worden aan het net. Het digistaat kan worden bewerkt en geëxporteerd.

Het bestemmingsplan voor de biovergister is goedgekeurd door de gemeenteraad van Oost-Gelre. Verontruste burgers willen echter de komst van de mestvergister tegenhouden.

RMS probeerde eerder in de Brabantse gemeente Gemert-Bakel een mestvergistingsproject op te zetten van eenzelfde omvang. Ruim zestig veehouders uit de regio hadden zich verenigd in Minerale Afvoer Coöperatie Elsendorp (Mace) om hun mest te kunnen leveren aan RMS. Het project ging echter niet door omdat buurtbewoners in opstand kwamen tegen het plan.

Behalve in Groenlo, wil RMS ook vergistingsinstallaties bouwen in Moerdijk en Venlo.

Laatste reacties

 • geen boer

  ik heb altijd begrepen dat mest niet voldoende energie bevat om zo'n vergister te laten draaien, en dat er altijd (naast subsidie natuurlijk) hoofdzakelijk mais in moet.
  Hoe doen ze dit?

 • Mtstermors1

  Deze word gebouwd zonder subsidie en hoeft ook geen mais in. Gezeur van iedereen altijd.

 • Burnetti

  Hoe verhoudt deze vergister zich tov. van de concurrent op de Hofskamp?

 • Buitenlui

  De mestvergister op de Hofskamp in Varsseveld gaat toch misschien niet door vanwege verouderde techniek?

 • daan1908

  In Drente schijnt ook er ook een te komen , naar men zegt 600.000 ton input . Deze gaat groen - gas leveren op het bestaande aardgas - net .

 • miniplaat

  Mtstermors1, hoe komt u aan deze informatie? Ik weet tot nog toe alleen voorbeelden waar ook goed voer gewoon verkwanselt wordt door het in een vergister te gooien. Voer waar eerst een lading diesel voor verbruikt is om het te produceren/onderhouden/oogsten, zodat er vervolgens in de vergister 18% energie van terug kan worden gewonnen (getal is verzonnen, terug gewonnen energie is altijd minder dan wat erin gaat)

  Vervolgens is tot nog toe bijna elke vergister waar de subsidie weg viel binnen een aantal jaar failliet gegaan. De winst is weg, aandeelhouders zoeken een volgend project waar 2 of 3 jaar subsidie op zit en de vergister kan worden afgeschreven. Waarom zou dit plotseling wel ineens uit zichzelf winstgevend zijn?

 • overheid

  Wordt deze vergister op een industrieterrein gepland?

  Dit heeft niets van doen met agrarische bezigheden. Het is industriele energieopwekking (centrale).

 • Burnetti

  @jolzwe123 en overheid:
  Voor de vergistingsinstallatie op de Hofskamp Oost is begin dit jaar een onherroepelijke vergunning verleend. Beide vergistingsinstallaties komen op industrieterreinen 19 kilometer bijelkaar vandaan.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.