Home

Nieuws

Duitse supermarktfusie gaat veel te snel

Düsseldorf - De Duitse marktleider onder supermarkten Edeka en de supermarktketen Kaiser's Tengelmann zijn op de vingers getikt door de Duitse mededingingsautoriteit over de snelheid waarmee Edeka de supermarkttak van de Tengelmann-Gruppe wil inlijven.

Door de overname verdwijnt een inkooppartij op de Duitse markt ter grootte van een consumentenomzet van €2,5 miljard. Dat is een supermarktketen die in Nederland ergens tussen Plus en Jumbo zou uitkomen. Ter vergelijking: Edeka heeft als marktleider een marktomzet van €50 miljard.

De voorgenomen fusie leidt tot wrevel, niet alleen bij de mededingingsautoriteit, maar ook bij concurrent Rewe, de huidige nummer twee op de Duitse markt. Rewe heeft al aangegeven alle juridische mogelijkheden aan te grijpen om de overname te verhinderen, maar nu heeft dus de kartelautoriteit een gele kaart getrokken.

Edeka en Kaiser's Tengelmann mogen tijdens het fusie-onderzoek niets aanpassen aan de organisatie of inkoop. De Duitse autoriteit heeft de indruk dat al een herstructurering van inkoop en winkelbestand wordt voorbereid en uitgevoerd. Het is opmerkelijk dat de Duitse autoriteit tot zo'n waarschuwing komt, dat komt eigenlijk nooit voor. Of deze terechtwijzing ook tot een kritisch oordeel leidt over de fusie, is niet duidelijk. In maart komt de Duitse mededingingsautoriteit met een uitspraak.

Of registreer je om te kunnen reageren.