Home

Nieuws 666 x bekeken

Duitse minister: meer transparantie TTIP

Washington – De Duitse minister van landbouw Christian Schmidt pleit voor meer transparantie over onderhandelingen die moeten leiden tot een handels- en investeringsverdrag met de VS, TTIP genoemd. Volgens de Christendemocraat uit Beieren is het vertrouwen van de burger essentieel voor het slagen van de onderhandelingen.

Schmidt kwam met deze stelling na een tweedaags bezoek aan Washington, waar hij onder meer sprak met de Amerikaanse ambtgenoot Tom Vilsack en de officiële Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Michael Froman. Schmidt zegt te concluderen dat wanneer de twee blokken meer over elkaar en elkaars argumenten weten, een verdrag haalbaar is.
Volgens Schmidt bleek tijdens zijn bezoek dat aan Amerikaanse zijde hoge verwachtingen bestaan. Zelf ziet Schmidt 'grote economische, regulerings- en geostrategische mogelijkheden', maar alleen als burgers begrijpen waarom het gaat. De inzet is bureaucratische hordes te slechten, aldus Schmidt, terwijl 'hoge Duitse consumentenstandaarden niet onderhandelbaar zijn'.
Duitsland is volgens ingewijden kritisch over het voornemen van de Europese Commissie en de VS een arbitragesysteem voor buitenlandse investeerders in TTIP op te nemen. Schmidt liet zich hier niet over uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.