Home

Nieuws 649 x bekeken

Druk op roebel houdt aan

Moskou – De Russische roebel blijft ondanks ingrijpen van de centrale bank onder druk staan. Mogelijk wordt het voor de munt het slechtste jaar sinds financieel rampjaar 1998, toen Rusland schulden moest herstructureren. De crisis trekt onder meer de Deense brouwer Carlsberg mee omlaag. Het bedrijf maakte zich de laatste jaren sterk van Rusland afhankelijk.

Donderdag besloot de Russische centrale bank haar herfinancieringsrente 1 procentpunt te verhogen tot 10,5 procent, maar het zet vooralsnog geen zoden aan de dijk. De waarde van de roebel is meer dan 40 procent in waarde gedaald tegenover de Amerikaanse dollar en circa 56 procent tegenover de euro. Een euro is nu ruim 71 roebel waard tegenover 45,5 op 1 januari.
Voorzitter van de Russische centrale bank Elvira Nabiullina verklaart de vrije val van de roebel deels uit speculatie in de valutahandel. De Russische economie is echter wel degelijk zwaar getroffen door fors gedaalde olieprijzen en in mindere mate westerse sancties. Daarnaast steunt de staat separatisten in Oekraïne en geeft het veel uit aan militair machtsvertoon.
De zwakke roebel maakt de import van producten uit het buitenland duurder. Rusland beantwoordde westerse sancties ook nog met een importstop voor landbouwproducten uit onder meer de EU en de VS, wat de inflatie tot 10 procent omhoog heeft gestuwd. Producten worden dus duurder voor de gemiddelde Rus, wat de consumptie verder drukt.
Eén bedrijf in de agribusiness wordt bijzonder hard geraakt: Carlsberg. De Deense brouwer is eigenaar van het grootste biermerk van Rusland, Baltika. De Russische markt is goed voor ongeveer een derde van de totale omzet. Biervolumes zijn dit jaar circa 7 procent gedaald. De Russische omzet, gerealiseerd in roebels, valt in Deense kronen een stuk lager uit.
De aandelen van Carlsberg staan dit jaar bijna 20 procent in de min.
Baltika werd in 1992, dus vlak na de desintegratie van de Sovjet-Unie, onderdeel van een joint venture die voor 50 procent eigendom is van Carlsberg. Het bedrijf was daarmee één van de eerste grote investeerders in het land. Winsten stapelden zich op toen Russen inderdaad minder wodka en meer bier gingen drinken. In 2012 kocht Carlsberg, dat nog geen einde aan de crisis ziet, Baltika volledig op.

Of registreer je om te kunnen reageren.