Home

Nieuws 522 x bekeken

Dijksma: klagen over beeldvorming helpt niet

Den Haag - Nederlandse boeren en tuinders moeten trots zijn op wat ze doen en dat laten zien.

Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma, nummer 1 in de Agritop50 van Boerderij in 2014. Boeren moeten het debat aangaan met dierenwelzijnsorganisaties en activisten, zegt ze. "Dat is beter dan de luiken laten vallen of roepen: laat ze ermee stoppen."

Dijksma vindt dat boeren en tuinders voor een groot deel zelf verantwoordelijk zijn voor het beeld wat over hen bestaat. Als in de media verkeerde beelden worden neergezet is het aan de boeren zelf daar wat aan te doen. "Wat wij kunnen doen om dat beeld te veranderen? Daar hebben we de boeren zelf voor nodig. Zij moeten en kunnen dat het meest geloofwaardig doen. Als mensen boos zijn over beeldvorming, dan moeten ze daar hun eigen beelden letterlijk tegenover zetten. Dat is het allersterkste antwoord."

Dijksma vindt dat consumenten en maatschappelijke organisaties zich bewust moeten zijn van de eisen die ze stellen aan boeren. "Ik spreek heel veel boeren die zeggen:  we willen wel, maar we willen onze investeringen terugverdienen. Dat is een volkomen terecht punt. Daar kunnen we elkaar bij helpen."

Of registreer je om te kunnen reageren.