AlgemeenNieuws

Dijksma: geen verplicht bord bij metam-natrium

Den Haag – Het is niet aan de overheid om te zorgen dat omwonenden en passanten gewaarschuwd worden voor de toepassing van grondontsmetter metam-natrium.

Dat is volgens staatssecretaris Sharon Dijksma een verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven. Dijksma is er dan ook niet voor om van overheidswege te regelen dat  er waarschuwingsborden worden geplaatst bij percelen waar de grondontsmetter is toegepast.

Zowel de PvdA als de Partij voor de Dieren vinden dat de passanten en omwonenden op de een of andere manier moeten worden gewaarschuwd. De PvdA legt daarbij de verantwoordelijkheid bij het overleg tussen de betrokken bedrijven en de omwonenden en passanten, de Partij voor de Dieren voelt voor een waarschuwingsverplichting.

Dijksma zegt dat de toepassing van metam-natrium aan strenge gebruiksvoorwaarden is verbonden, waardoor er in principe geen gevaar voor passanten en omwonenden zou kunnen zijn. Er zijn nog maar weinig plekken, waar het middel gebruikt mag worden. Metam-natrium mag niet meer worden toegepast op percelen die op minder dan 150 meter afstand van bewoonde bebouwing liggen.

Beheer
WP Admin