Home

Nieuws 2514 x bekeken 4 reacties

Cumela: tijd van concurrentie op prijs wellicht voorbij

Den Bosch- Het wordt steeds belangrijker dat loonwerkers met de boer en voeradviseur als samenwerkende partners gaan kijken hoe er zoveel mogelijk kilo's drogestof en voederwaarde van het maisland te halen zijn. De tijd van concurrentie puur en alleen op de prijs is daarmee wellicht voorbij. Dat zei Maurice Steinbusch tijdens een bijeenkomst van de Nederlandse Vereniging voor Weide- en Voederbouw met als thema mais.

Volgens Cumela wordt 80 procent van zaai-, gewasbeschermings- en oogstwerkzaamheden in mais door loonwerkers uitgevoerd. Loonwerkers zouden aan deze werkzaamheden echter maar weinig verdienen. Het is volgens Steinbusch wenselijk dat de maïsteelt anders benaderd wordt. Mais wordt door maïstelers en loonwerkers  tot nu toe te veel gezien als lage kosten gewas. Hij vraagt zich af of dit in de toekomst ook zo gaat blijven. Een andere manier van belonen lijkt te rechtvaardigen als er aantoonbaar meer en betere kwaliteit mais van het land komt.

Laatste reacties

 • somporn

  Loonwerker komt met meer dan een miljoen aanrijden en krijgt een uurloon
  waar de accountant van de boer niet voor wil werken.

 • John*

  er is nog steeds hakselcapaciteit genoeg dus vraag me af waarom de prijzen zullen stijgen.

 • vandenbrandcv1

  en hoeveel miljoen heeft een boer nodig om voor 20 a 30 cent te( moeten) melken ? #1.

 • Jan-Zonderland

  Lofffelijke gedachte van Cumela maar prijsconcurentie zal er altijd blijven, dat is bij elk product of dienst zo, daarop is loonwerk geen uitzondering. Als iedereen voor de zelfde afgesproken prijs zou gaan werken dan is het ook niet goed want dan komt de NMA om de hoek kijken. Ben het wel met Cumela eens dat je door een stukje toegevoegde waarde wel een betere positie in de loonwerkmarkt kunt behouden. Daar moet je creatief voor zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.