Home

Nieuws 416 x bekeken

Consumenten geven iets meer uit

Den Haag - De bestedingen van consumenten zijn in oktober met 0,2 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

De toename volgt op een lichte daling van de bestedingen in september. Vooral de uitgaven aan duurzame goederen, zoals huishoudelijke apparaten, transportmiddelen en meubels, namen in oktober toe. Met name fietsen en motoren waren daarbij in trek. Aan voedings- en genotmiddelen werd evenveel uitgegeven als een jaar eerder.

De bestedingen aan overige goederen, waaronder gas, benzine en diesel, namen met ruim 4 procent af. Consumenten gaven verder bijna 1 procent meer uit aan diensten. Die zijn samen goed voor meer dan de helft van de binnenlandse consumptieve bestedingen.

Het consumentenvertrouwen is deze maand een fractie verbeterd ten opzichte van november, maakte het CBS verder bekend. De index waarmee het vertrouwen wordt gemeten ging daarbij van min 8 naar min 7. Dat betekent dat pessimisten nog altijd de bovenhand hebben. Het vertrouwen overstijgt wel het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.