Home

Nieuws

Chinese bedrijven in de rij voor export naar Rusland

Moskou - Nog eens vijf Chinese vleesbedrijven hebben zich gemeld bij de Chinese bevoegde instanties om vlees te mogen exporteren naar Rusland.

Dat meldt de internationale site GlobalMeatnews.

De bedrijven die nu toegang hebben gevraagd tot de Russische markt zijn Shunxin Agriculture in Beijing, Linyi Xincheng Jinluo Meat products in Hunan, Delisi Groeup in Shandong, China Yuryun Food Group in Jiangsu, en Sichuan Gaojin Food Group in Sichuan.

Tot nu toe heeft onder meer de Shuanghui Group, eigenaar ook van het Amerikaanse Smithfield-concern, toegang tot de Russische markt. Dit bedrijf heeft al 3.000 ton bevroren vlees naar Rusland geëxporteerd. De Chinese overheid stimuleert de export van varkensvlees zoveel mogelijk.

Russische vleesbedrijven vrezen overigens dat de Russische binnenlandse vraag naar vlees structureel zal teruglopen.

Volgens een officieel rapport van de Cherkizovo Group, één van Ruslands grootste producenten van varkens- en kippenvlees heeft de binnenlandse markt flink last van de devaluatie van de roebel. Er is forse vraaguitval bij de consument die de hoge vleesprijzen die het gevolg zijn van de devaluatie en de importstop voor Europees vlees, niet meer op kunnen brengen.

Volgens statistieken over de eerste drie kwartalen van dit jaar is de vleesprijs voor de Russische consument 25 procent gestegen. toch verwachten marktkenners nog geen grote verschuivingen in het vleesconsumptiepatroon, waarbij de consument de duurdere vleessoorten als rundvlees en varkensvlees inwisselt voor kippenvlees.

Of registreer je om te kunnen reageren.