Home

Nieuws

China staat import GMO-mais en soja toe

Beijing – China staat de import toe van een genetisch gemodificeerde maisvariëteit van Syngenta, MIR162 genoemd. Vorig jaar werd de invoer geblokkeerd met honderden miljoenen dollars schade voor handelshuizen tot gevolg.

China gaat na zeven jaar ook eindelijk akkoord met import van een transgene sojavariëteit van Bayer CropScience, LL55 Liberty Link.
Syngenta ontving maandag (22 december) het veiligheidscertificaat voor Agrisure Viptera, de eigenschap die MIR162 wapent tegen een breed spectrum aan bovengrondse maisplagen. Volgens het Zwitserse concern leidt gebruik van MIR162-zaad tot een significant hogere opbrengst. De toelating betreft zowel gebruik voor verwerking in voeding en veevoer.
De teelt van MIR162 is sinds 2010 toegelaten in de VS en is tevens toegestaan in Argentinië, Brazilië, Canada, Colombia, Paraguay en Uruguay. De invoer is tevens toegestaan in onder meer de EU, Japan, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea, Rusland en Vietnam. Syngenta deed in maart 2010 de aanvraag voor een importtoelating in China.
Syngenta is door diverse handelspartijen waaronder ADM en Cargill aangeklaagd voor het vermarkten van de variëteit in de VS nog voordat het voor import was toegelaten in China. Het is volgens de agriconcerns een voorbeeld van onfatsoenlijk zakendoen. China stuurde eind 2013 graanschepen terug vanwege mogelijke "vervuiling" met MIR162. Het kostte de ondernemingen een fortuin.
De toelatingsprocedures in China zijn de laatste jaren langer geworden, wellicht mede omdat vanuit consumentenorganisaties meer wantrouwen wordt geventileerd jegens genetische modificatie. Bovendien is de communistische partij in China bezorgd over de afhankelijkheid van graanimporten uit de VS. Volgens het Amerikaanse landbouwministerie zal China echter steeds meer mais moeten importeren, tot een jaarlijks volume van 22 miljoen in 2020.
De angst bestond dat Bayer CropScience mogelijk LL55-soja niet zou durven vermarkten in de VS wanneer de import in China niet is toegestaan. Nu voor deze variëteit de toelating binnen is, zullen boeren uitgaande van bestaande marktaandelen naar verwachting op 80.000 tot 120.000 hectare LL55-soja zaaien. China is goed voor zo'n 60 procent van de soja-exporten vanuit de VS.

Of registreer je om te kunnen reageren.