AlgemeenNieuws

Cargill verwelkomt einde handelsembargo Cuba

Minneapolis – Cargill is blij dat de VS en Cuba na decennia van onmin hun relaties willen normaliseren.

De stap creëert volgens het agriconcern kansen voor de Amerikaanse landbouw en helpt de voedselzekerheid op Cuba te verbeteren. Dat heeft de normaliter naar de buitenwereld vrij gesloten Amerikaanse onderneming, goed voor een jaaromzet van €111 miljard, bekendgemaakt.

Cargill zegt al lang een voorstander te zijn van de opheffing van een ongeveer vijftig jaar oud handelsembargo en heeft in het verleden bij wijze van uitzondering toegestane humanitaire voedselsteun aan Cuba gesteund. Topman David MacLennan in een verklaring: “onze twee landen en volken verdienen de kans handel te drijven en met elkaar om te gaan.”

MacLennan noemt het ‘een belangrijke moment’.

“De geschiedenis van handelsliberalisering heeft duidelijk geleid tot economische en sociale voordelen voor anderen”, zegt Devry Boughner Vorwerk, vice-voorzitter van USACC, een coalitie van twintig landbouworganisaties die handel met Cuba genormaliseerd willen zien. “Deze beweging zal groei aandrijven in beide landen.”

Cuba telt ruim elf miljoen inwoners. Het land is qua inkomen per inwoner, gecorrigeerd voor koopkracht, vergelijkbaar met China, Thailand, Tunesië en Colombia. De landen hebben afspraken gemaakt over het verbeteren van relaties. Zo laat Cuba 53 politieke gevangenen vrij, waaronder een vermeende Amerikaanse spion. De VS laat andersom drie vermeende Cubaanse spionnen vrij en geeft meer ruimte aan Cubaanse-Amerikanen geld naar het eiland over te maken.

Cuba was lang een grote suikerexporterende natie. Na de socialistische revolutie in 1959 kocht de Sovjet-Unie ver boven de marktprijs Cubaanse suiker en vruchten af. De sector bleef qua kennis en kunde ver achter bij opkomende producenten als Brazilië en Thailand. Sinds de desintegratie van de Sovjet-Unie is de situatie van de sector verder verslechterd. Cuba is volgens het World Food Program van de Verenigde Naties voor 80 procent van haar voedselbehoefte afhankelijk van importen.

Het land is niettemin nog altijd één van de grootste producenten van tabak, grapefruit en produceert daarnaast onder meer suiker, rijst, cassave, aardappelen, bananen en bonen.

Beheer
WP Admin