AlgemeenNieuws

Canada obstakel voor TPP-overeenkomst

Washington – Canada is op dit moment het belangrijkste obstakel in onderhandelingen die moeten leiden tot een Trans-Pacific Partnership (TPP), een vrijhandelsverdrag voor landen rond de Stille Oceaan.

Dat heeft de Amerikaanse landbouwminister Tom Vilsack gezegd. De afgelopen maanden wees de VS juist Japan aan als grootste probleem in het proces.

Volgens Vilsack ligt het probleem in Canada vooral bij de “defensieve” zuivelindustrie, die niet eens bereid zou zijn tot gesprekken. De oud-gouverneur van de belangrijke graanproducerende staat Iowa zei dat TTP best zonder een land kan, maar dat hij niet gelooft dat het ontbrekende land Japan zal zijn. In september liepen gesprekken tussen Washington en Tokio nog op niets uit.

Vilsack onthield zich niettemin van negatief commentaar over Japan. De VS beschuldigde Japan eerder ervan de extreme bescherming van haar weinig competitieve landbouw vrijwel volledig in stand te willen houden. Andersom lijkt Japan bescherming van haar landbouw te zien als compensatie voor het accepteren van blijvende bescherming van de Amerikaanse automarkt.

Aan de TTP-onderhandelingen doen momenteel twaalf landen mee: naast de VS, Canada en Japan zijn dit Australië, Nieuw-Zeeland, Chili, Peru, Mexico, Vietnam, Maleisië, Singapore en Brunei.

Beheer
WP Admin