AlgemeenNieuws

Brazilië exporteert met aflatoxine besmette tarwe

Brasilia – Door het slechte weer in het zuiden van Brazilië tijdens de afrijping van de tarwe is een groot deel van de oogst besmet geraakt met schimmels.

Deze schimmels produceren de zeer giftige afvalstof aflatoxine. De hoeveelheid aflatoxine is dermate hoog dat de tarwe niet meer voldoet aan de Braziliaanse normen voor menselijke en ook niet voor dierlijke consumptie.

Deze normen gelden al langer in Europa en de Verenigde Staten en sinds 2011 ook in Brazilië. De oplossing die de producenten hebben gevonden is de export van de besmette tarwe naar landen als Nigeria, Vietnam, Filipijnen en Indonesië. Volgens een schatting van de Landbouwfederatie in Rio Grande do Sul is 1 miljoen ton van de 1,7 miljoen geproduceerde tarwe besmet. Inmiddels is al 700.000 ton van de besmette tarwe verkocht. Volgens een woordvoerder van de federatie bepaalt de koper wat de gezondheidseisen zijn en niet de verkoper. Een zak van 60 kilo die normaal ongeveer  €10 opbrengt wordt nu verkocht voor  €6.

Brazilië is niet zelfvoorziend qua tarwe en importeert vooral uit Argentinië. Het Braziliaanse ministerie van Landbouw heeft aangegeven dat het wel de kwaliteit controleert van tarwe die wordt geïmporteerd, maar niet de tarwe die wordt geëxporteerd.

Beheer
WP Admin