AlgemeenNieuws

Brabant wil melkveebedrijf in België verbieden

Den Bosch – Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant willen de vestiging van een melkveebedrijf in België voorkomen om een Natura2000-gebied gelegen in Brabant te kunnen beschermen.

Het provinciebestuur stapt naar de Belgische Raad van State.

Een melkveehouder uit Hilvarenbeek wil een melkveebedrijf vestigen in het nabij gelegen Belgische Ravels. De gemeente Ravels wilde geen vergunning afgeven voor de bouw van de stallen, maar het provinciebestuur van Antwerpen stak daar een stokje voor. De melkveehouder kreeg als nog een vergunning voor nieuw vestiging in Ravels.

Volgens het Brabantse provinciebestuur draagt het geplande nieuwe melkveebedrijf in Ravels bij aan de toename van ammoniak op de Rovertsche Heide, een Natura2000-gebied gelegen in Noord-Brabant. Brabant meent dat het natuurgebied beschermt moet worden volgens de Europese natuurbeschermingsregels en dat dus Europese landen dezelfde norm zouden moeten hanteren.

Advocaat Johan van Groningen noemt de stap van Brabant om naar de Belgische hoogste rechter te stappen opmerkelijk. Het is volgens Van Groningen niet eerder voorgekomen dat een Nederlandse provincie probeert de nieuw vestiging van een veehouderij buiten de landsgrenzen te voorkomen. Van Groningen verwacht dat Brabant een serieuze kans maakt om de zaak te winnen. “Natura2000-gebieden zijn in Europees verband vastgesteld en dus zouden er ook grensoverschrijdende regels moeten gelden.”

Beheer
WP Admin