Home

Nieuws 4 reacties

Brabant wil melkveebedrijf in België verbieden

Den Bosch - Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant willen de vestiging van een melkveebedrijf in België voorkomen om een Natura2000-gebied gelegen in Brabant te kunnen beschermen.

Het provinciebestuur stapt naar de Belgische Raad van State.

Een melkveehouder uit Hilvarenbeek wil een melkveebedrijf vestigen in het nabij gelegen Belgische Ravels. De gemeente Ravels wilde geen vergunning afgeven voor de bouw van de stallen, maar het provinciebestuur van Antwerpen stak daar een stokje voor. De melkveehouder kreeg als nog een vergunning voor nieuw vestiging in Ravels.

Volgens het Brabantse provinciebestuur draagt het geplande nieuwe melkveebedrijf in Ravels bij aan de toename van ammoniak op de Rovertsche Heide, een Natura2000-gebied gelegen in Noord-Brabant. Brabant meent dat het natuurgebied beschermt moet worden volgens de Europese natuurbeschermingsregels en dat dus Europese landen dezelfde norm zouden moeten hanteren.

Advocaat Johan van Groningen noemt de stap van Brabant om naar de Belgische hoogste rechter te stappen opmerkelijk. Het is volgens Van Groningen niet eerder voorgekomen dat een Nederlandse provincie probeert de nieuw vestiging van een veehouderij buiten de landsgrenzen te voorkomen. Van Groningen verwacht dat Brabant een serieuze kans maakt om de zaak te winnen. "Natura2000-gebieden zijn in Europees verband vastgesteld en dus zouden er ook grensoverschrijdende regels moeten gelden."

Laatste reacties

 • .....

  Grootheidswaanzin van die brabo's Ze krijgen trouwens nu pas in de gaten dat Europese regels alleen in Nederland gelden, het buitenland lacht erom of interpreteert ze anders

 • Grensboerke

  Ambtenaren die niks te doen hebben, bedenken wel iets. Is het niet vreemde regelgeving dan gaan ze zich wel met het buitenlandse beleid bemoeien!
  Nederland gaat kapot aan de bureaucratie en regelgeving!

 • Mels

  Dit is toch om je kapot te lachen!! De Belgen interpreteren de Brusselse dictaten duidelijk/waarschijnlijk heel anders dan hun Brabo buren en ja dan is dit dus mogelijk met alle hilariteit van dien. Hebben die Brabo's wel es gekeken waar de meeste wind vandaan komt en wat dat evt doet met de zgn stikstof depositie van uggeltjes/ha? Denk t niet.....

 • ed12345

  Mels ik ga een heel eind met je mee ,maar helaas in Belgie pakken ze natura 2000 ook veel te serieus aan ,daar zijn de belgische plattelanders dan ook helemaal niet blij mee

Of registreer je om te kunnen reageren.