AlgemeenNieuws

Besmet everzwijn mogelijk in 95 Vlaamse restaurants

Antwerpen – Een Belgische groothandel heeft vermoedelijk met trichinella besmet everzwijn geleverd aan zeker 95 restaurants in heel Vlaanderen. Donderdag werden de eerste elf ziektegevallen gemeld, maar de vrees is dat de besmetting met de mogelijk dodelijke parasiet vele malen uitgebreider kan zijn.

De leverancier van het vlees heeft het Agentschap Zorg en Gezondheid een lijst overhandigd van haar afnemers. De dienst gaat nu eerst proberen vast te stellen of de hele partij of slechts een deel daarvan besmet kan zijn geweest. Het gewraakte vlees is afkomstig uit Spanje waar vermoedelijk fouten zijn gemaakt bij de lokale keuringsinstanties. Het Agentschap heeft tot nu toe elf ziektegevallen, alle uit de periode 1 tot 8 november, binnengekregen. Eén patient is ernstig ziek maar niemand verkeert in levensgevaar, aldus de dienst.

Het AGZ adviseert mogelijke slachtoffers snel in actie te komen: “Mensen die de voorbije maand everzwijn hebben gegeten en die symptomen hebben die kunnen wijzen op de parasiet, zoals hoofdpijn, spierpijn, koorts die niet overgaat, een zwelling van het gelaat, raden we aan zo snel mogelijk contact met ons op te nemen of via hun huisarts met ons contact op te nemen, zodat de juiste diagnose gesteld kan worden”, zegt Annemie Forier, arts infectieziektebestrijding bij het AZG in De Standaard. Het Belgische agentschap voor de voedselveiligheid FAVV heeft inmiddels het nog overgebleven vlees teruggeroepen.

Beheer
WP Admin