Home

Nieuws 2060 x bekeken 15 reacties

Bedrijven krijgen vaker krediet

Den Haag - Het lukt bedrijven wat vaker om krediet aan te trekken. Van de ondernemers zegt 72 procent dat zij in de afgelopen maanden hun kredietaanvraag geheel of deels gehonoreerd zagen, ten opzichte van 62 procent een half jaar eerder.

Dat blijkt uit een enquête onder 1.400 bedrijven die minister Henk Kamp van Economische Zaken (EZ) naar de Tweede Kamer stuurt. De minister maakt geen sectorspecifieke uitslagen bekend.
De VVD-politicus noemt het cijfer 'een positief signaal'. "Samen met VNO-NCW, MKB Nederland, banken en andere financiers blijven wij werken aan betere toegang tot financiering. Ondernemers moeten meer kansen krijgen om te investeren, te ondernemen en door te groeien. Dat is van groot belang voor het verdere herstel van de economie in 2015."
Het slagingspercentage ligt weer bijna op het niveau van begin 2013. De minister erkent dat er nog altijd problemen zijn en dan vooral bij kleinere bedrijven. Binnen het kleinbedrijf groeit het aantal gehonoreerde aanvragen wel, in de genoemde periode met 5 procentpunt, maar ligt het percentage met 49 procent nog altijd vrij laag. In het midden- en grootbedrijf is respectievelijk 64 procent en 65 procent van de aangevraagde financiering volledig toegekend.
In 60 procent van de gevallen wordt geen lening gegeven omdat het risico voor de kredietverstrekker te hoog wordt geacht. Uit de enquête blijkt ook dat het gebrek aan voldoende onderpand en een te lage solvabiliteit vaker reden is om geen lening te geven. In juli kondigde het kabinet een aanvullend actieplan MKB-financiering aan. Naast €155 miljoen aan investeringen stelt minister Kamp met het actieplan €1 miljard  beschikbaar aan extra garantiekapitaal.
Kleine en middelgrote bedrijven kunnen vanaf 1 december 2014 maximaal €250.000 in plaats van €150.000 microfinanciering en begeleiding aanvragen bij de stichting Qredits met steun vanuit EZ. Met het Dutch Venture Initiative investeert EZ daarnaast in innovatieve Nederlandse bedrijven.

Laatste reacties

 • leftturn

  geweldig dit zonder nadenken doorgeven van onzin berichten. het fonds waarover gesproken wordt geeft leningen met een rente van 8,75%. zet dit af tegen de al veel te hoge tarieven van banken, dan werkt moeder theresa tegenwoordig bij de bank.
  dit zijn persberichten van het niveau: wij van WC eend adviseren WC eend. en een weldenkend journalist is geen propaganda doorgeefluik van de overheid.
  wat is bijvoorbeeld de reden van de kredietaanvraag: groei of herfinanciering door tegenvallende financiele resultaten. in het laatste geval is de bank soms ook beter af bij herfinanciering: hogere opslagen en ze passen beter dan bedrijven die door structureel te korte liquiditeit continue over de limiet gaan.

 • Jan Cees Bron

  Dag Leftturn,

  Dank voor de reactie. Aan de kern van het nieuws - dat het percentage waarbij geheel of gedeeltelijk een kredietaanvraag is gehonoreerd is gestegen - kan ik weinig veranderen. Het bericht roept zeker vragen op maar helaas is er vandaag weinig capaciteit beschikbaar deze snel beantwoord te krijgen. We gaan er zeker mee verder.

 • gerjan slingenbergh

  Het percentage van de aanvragers zegt dus helemaal niets over het aantal bedrijven die een krediet hebben gekregen. Die Kamp zit de boel in Groningen ook te belazeren, dus ik dit vertrouw ik ook niet.

 • schoenmakers1

  net een afwijzing van financiering gehad, voldoende onderpand, voldoende winst, alleen de solvabiliteit was niet goed, gevraagd wat dit betekend, de uitleg, niet voldoende eigen vermogen, volgens mij zit dit eigen vermogen in het onderpand, dus ik het hele verhaal niet verklaren wat hierboven staat

 • John*

  als solvadibiteit het probleem is en de zekerheden goed zijn kan je je bedrijf laten hertaxeren. Bedrijfsmiddelen komen dan weer voor de huidige marktwaarde op de balans. (aan deze marktwaarde is ook de zekerheid gekoppeld). Nadeel is dat je dan even flink af kan rekenen bij de fiscus Blijkbaar is het financieren in Nederland voort zo geregeld dat we eerst een hoop belasting moeten betalen voordat de uitbreiding plaats kan vinden..

 • LUCTOR

  @Schoenmakers Betekent dat jouw bedrijf bij een executie verkoop te weinig op zal brengen om aan je verplichtingen te voldoen.

 • info140

  Voldoende onderpand en onvoldoende solvabiliteit is inderdaad een zeer bijzondere combinatie. Lukt bijna niet zonder onderpand van buitenaf. Dus laat jouw bank zoiets nog maar eens goed uitleggen.

 • John*

  of dat we van een bv spreken en het eigen geld zit er als achtergestelde lening in. Wel zekerheid maar geen solvadibiteit....

 • minasblunders1

  Ook hier hebben we weer te maken met het gegeven dat we een volstrekt foutieve boekhouding hanteren. Met een fiscale boekhouding bereken je ALLEEN hoeveel belasting je moet betalen/kunt besparen en een bedrijfseconomische boekhouding is leuk voor de statistiek en om de boekhouder aan het werk te houden, maar verder kun je er niet zoveel mee. Uit beide boekhoudingen is niet te halen waar het klotsende geld de afgelopen jaren vandaan kwam ('koop er maar een luxe auto van') en evenmin waarom er nu zoveel bedrijven in liquiditeitsproblemen zitten, ook dát kun je er niet uithalen. In het geval van Schoenmakers LIJKT voldoende zekerheid lijnrecht op gebrek aan solvabiliteit te staan, maar banken hebben inmiddels (rijkelijk laat) in de gaten dat men met een nieuwe stal/schuur het bedrijf onder water zet, omdat schuren/stallen geen executiewaarde hebben. Dus Schoenmakers: het niet kunnen krijgen van een financiering kon nog wel eens de redding van je bedrijf betekenen.

 • minasblunders1

  Vergeet niet dat het jarenlang zo is geweest dat als men flink investeerde, de solvabiliteit er vanzelf onder groeide door de stijging van de grondprijs. Tegenwoordig is het zo, dat de solvabiliteit door een hoge investering negatief wordt. Daar gaat men het komende jaar hardhandig achter komen.

 • schoenmakers1

  john zit vrij dicht bij de werkelijkheid, ik heb het gevoel dat de banken omdat ze best veel overheidssteun hebben ontvangen hiervoor als ruil er voor moeten zorgen dat er veel belasting betaald moet worden, het probleem momenteel is dat de deskundige het boekhoudrapport momenteel niet kunnen en/of willen lezen.
  Als ik bekijk wat er het laatste half jaar verkocht is zit er bij een verkoop toch minstens een ruimte bovenop de hypotheek van een miljoen of 3, dit bij een schuld van goed 1 miljoen, dus een beetje raar LUCTOR

 • Mels

  Schoenmakers. Allemaal best maar ik denk dat je voor het antwoord de reacties nog een keer moet lezen. Je situatie weet ik niet en be(ver)oordeel ik niet maar als bank nee zegt zal er toch iets zijn waar ze aan twijfelen. Dat je het met de NEE niet eens bent snap ik en al helemaal als het niet terecht is zoals jij denkt. Maar ik zou met toch nog een keer afvragen of het wel zo slim is om perse de financiering te willen bij een NEE van je bank.

 • LUCTOR

  @schoenmakers Lees #9 dit is ook waar de bank van uit gaat, executie waarde betekent voor de bank een derde van wat jij verwacht bij een verkoop in principe ben je al een koord danser voor de bank met een schuld van een miljoen zou het eens bij een andere bank proberen het verschilt per bank hoe ze de solvabiliteit regel hanteren.

 • minasblunders1

  Klopt Luctor, als je eigen taxatie op 3 miljoen ligt, waarvan 1 miljoen voor de gebouwen en 2 miljoen voor de grond, dan zal de bank uitgaan voor de executiewaarde van die 2 miljoen van de grond en daar grofweg 60% van. Dan zit je op ongeveer 1,2 miljoen executiewaarde.

 • Mels

  Luctor prik exact het probleem aan. Ga het eens bij een andere bank proberen. Ja for gods sake. Goed idee. Banken snappen er ook niks van. Zo is t ook. Als het eventueel mis gaat dan ook niemand anders de schuld geven dan alleen jezelf he.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.