Home

Nieuws 501 x bekeken

Argentijnse economie gaat achteruit

Buenos Aires - De Argentijnse economie is in het derde kwartaal van dit jaar gekrompen. De op een na grootste economie van Zuid-Amerika wordt geremd door haar aanhoudende conflict met schuldeisers en de trage groei in buurland Brazilië.

De economie van Argentinië was vorig kwartaal 0,8 procent kleiner dan een jaar eerder en toonde daarmee de eerste achteruitgang sinds de eerste drie maanden van 2012. De krimp komt mede doordat de overheid de import beperkte, in een poging de internationale reserves van het land te beschermen. Hierdoor stokt de bevoorrading aan fabrikanten.

De importrestricties werden ingevoerd nadat Argentinië eind juli niet aan zijn verplichtingen ten opzichte van houders van oude staatsobligaties had voldaan. Het land kwam daarmee voor de tweede keer deze eeuw als wanbetaler te boek te staan, waardoor het moeilijker is geworden voor de Argentijnse overheid om geld te lenen op de internationale markten.

Argentinië heeft ook last van de economische problemen in Brazilië, zijn belangrijkste handelspartner. De grootste economie van Zuid-Amerika raakte eerder dit jaar kortstondig in een recessie verzeild en groeit dit jaar naar verwachting slechts met 0,2 procent. Dat zou de traagste groei zijn van de afgelopen vijf jaar.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat Argentinië eerder dit jaar op de vingers tikte vanwege de onbetrouwbaarheid van de economische statistieken van het land, verwacht dat de Argentijnse economie dit jaar met 1,7 procent krimpt. Voor 2015 wordt een min van 1,5 procent voorspeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.