Home

Nieuws 3 reacties

Akkoord over toelating transgene gewassen

Brussel - Lidstaten krijgen de mogelijkheid de teelt van transgene teelten tegen te houden, ook als de teelt de goedkeuring heeft van de Europese Commissie. Daarover is woensdagavond een akkoord gesloten tussen het Europees Parlement en de Europese raad.

Europees commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid en Voedselveiligheid) zei donderdag blij te zijn met het bereikte akkoord dat nog formeel moet worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de vertegenwoordigers van de lidstaten in Brussel.

Met het akkoord komt een eind aan de impasse over de toelating van transgene gewassen in Europa.  Tot nu toe moesten lidstaten zich neerleggen bij de beslissing van de Europese Commissie over de toelating van transgene gewassen. Die verantwoordelijkheid komt te liggen bij de lidstaten. Volgens Andriukaitis wordt met het nu voorliggende compromis tenminste een gelijk gewicht gegeven aan de opvattingen en het beleid van democratisch gekozen regeringen tegenover de wetenschappelijke adviezen van de Europese voedselveiligheidsautoriteit. Volgens de Europees Commissaris kan de nieuwe regeling komend voorjaar al van kracht zijn.

In de regeling is geen akkoord gesloten over een fonds voor boeren die worden getroffen door 'vervuiling' met genetisch gemodificeerde gewassen. De socialistische fractie in het Europees Parlement had daarvoor gepleit. Lidstaten die transgene teelten toestaan, moeten er voor zorgen dat de teelten de grenzen met naburige lidstaten (die de teelt niet toestaan) niet kunnen overschrijden.

Lidstaten krijgen de mogelijkheid een gewas niet toe te laten op basis van landbouwkundige argumenten, milieuargumenten of sociaal-economische redenen.

Laatste reacties

 • agratax2

  Dit betekent het einde van de bio teelt. Het is tevens het begin van het dictaat van de genen industrie. Als ook RR gewassen worden toegelaten dan komt kunnen we de oude onkruidbestrijdingsmiddelen wel weer uit de kast halen. Ik wil het niet eens hebben over de gevaren van het vastleggen van micro elementen in plant en bodem waardoor ze niet meer opneembaar zijn. Helaas is deze laatste ontdekking gedaan door gepensioneerde wetenschappers en geeft er geen regering geld voor gedegen onderzoek naar dit fenomeen. Laten we rustig wachten tot het kalf verdronken is, kunnen we dan wel eens de put gaan dempen. Een ding is duidelijk als de wereld vol staat met GMO 's, dan is het 'oude' plantgoed afgeschreven en is er geen weg terug als blijkt dat we toch op het verkeerde paard hebben gewed. Amerikaanse boeren kennen dit probleem reeds.

 • Ferm

  Volgens Andriukatisis wordt met dit voorliggende compromis tenminste een gelijk gewicht gegeven aan de opvattingen en het beleid van democratisch gekozen regeringen tegenover de wetenschappelijke adviezen van de Europese voedselveiligheids autoriteit.
  Dit zou dan toch voor veel meer zaken kunnen gelden, waarom dan nu, in dit geval, wel een compromis sluiten?

 • PIETER123

  Van een EU-voorsprong zijn we nu op achterstand gekomen.In dit onomkeerbare proces van gen-tech hoefden we alleen maar naar de ontwikkelingen in de V.S te kijken..Zoals bij de film ''The future of food'' een vrouw na het eten van gen-tech mais een allergie aanval krijgt en daar na het nog net haalt in het ziekenhuis. Ja deze mais was ook voor veevoer bestemd .Is het vreemd de toename van melk allergie bij kinderen.Is er geld voor onderzoek? Maar mensen konden nog kiezen voor het biologisch merk waar een ijzersterke voorwaarde is gentch-vrij voer.Maar nu door dit besluit en stuifmeel wat toch met de wind meegevoerd wordt is de EU nu ook op achter stand gekomen.
  Jammer.

Of registreer je om te kunnen reageren.