Home

Nieuws 555 x bekeken

Afspraak tussen banken over geldautomaat op platteland

Den Haag - Banken mogen met elkaar afspreken waar zij geldautomaten plaatsen op het platteland. Dat staat de Autoriteit Consument en Markt toe.

De banken willen een proef uitvoeren in Zeeuws-Vlaanderen. Doel is dat  een bewoner van het platteland nooit meer dan vijf kilometer hoeft te reizen voor een geldautomaat.

Op ongeveer 25 plaatsen in Nederland zijn er geen automaten binnen die afstand beschikbaar. Reden is dat banken steeds  vaker automaten verwijderen, omdat ze niet rendabel zijn. Het ministerie van Financiën wil dat het netwerk van geldautomaten in Nederland geen  witte vlekken vertoond.

De nu gemaakte afspraken houden in dat banken melden dat ze een automaat willen sluiten. Als vervolgens blijkt dat met de sluiting van de automaat een witte vlek ontstaat, dan zal  de groep van samenwerkende banken (Rabo, SNS, ABN Amro en ING) bij toerbeurt de witte vlek opvullen. Dat zal door de Betaalvereniging Nederland worden gecoördineerd.

Daarnaast willen de banken het elektronisch betalen bevorderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.