Home

Nieuws 2870 x bekeken

Voerleveranciers maken overuren

Doetinchem - Nederlandse voerleveranciers maken overuren om de planning voor de komende week rond te krijgen, maar acute problemen rondom voerleveranties zijn niet te verwachten. Dat blijkt uit een belronde langs een aantal bedrijven.

Nederland is verdeeld in vier regio's (compartimenten) om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan. Vervoer van diervoer is alleen toegestaan van een productielocatie naar een afnemer in hetzelfde compartiment. Via overslag kan eventueel wel een ander compartiment worden bereikt.

De Heus voeders kan al zijn klanten goed blijven voorzien van pluimveevoer, verwacht een woordvoerder. ,,Maar het is niet makkelijk en misschien zullen klanten iets langer wachten op hun voerlevering.'' Waar overigens begrip voor is, voegt hij eraan toe.

De Heus voeders kan vanuit de eigen productielocaties voor pluimveevoer in het Drentse Meppel, het Gelderse Nijkerk en Maasbracht in Limburg het grootste deel van het land blijven beleveren. Door zijn locatie in Utrecht als overslagcentrum te gebruiken, is ook het westen van Nederland te beleveren. Bij De Heus voeders waren maandagmiddag nog geen verzoeken van collega-mengvoerfabrikanten binnengekomen om bij te springen.

Een woordvoerder van ForFarmers Hendrix in Lochem zegt dat dit bedrijf zijn uiterste best doet om alle klanten te blijven beleveren. Maar ook dat dit niet zo heel eenvoudig is. ,,Zo links en rechts hebben we nog wel een knelpunt op te lossen''. Acute problemen zijn er nog niet. ForFarmers Hendrix heeft pluimveevoerproductielocaties in het Overijsselse Delden en Deventer en in het Limburgse Heijen en Deventer (Ov.).  In compartimenten waar het bedrijf geen productielocatie heeft, probeer het via een tussenopslag / op- en overslag toch te kunnen leveren.

De woordvoerder verwacht dat de compartimentering wel problemen zal kunnen veroorzaken voor bedrijven met pluimvee dat speciaal voeders nodig heeft, zoals opfok-vleeskuikenouderdieren. ,,Want niet iedereen kan dergelijke speciaalvoeders maken.'' Ook zit niet in elk compartiment een voerfabriek die biologische voeders maakt.

Voerfabrikant Havens in Maashees heeft voornamelijk klanten in regio Zuidoost-Nederland. Slechts drie klanten vallen daarbuiten. Voor deze klanten wil directeur Haanen afspraken maken met collega-voerfabrikanten. Deze klanten moeten eind deze week en begin volgende week weer voer geleverd krijgen. Zodoende is er voldoende tijd om een passende oplossing te vinden.

Download hier de kaart van het ministerie van de vier verschillende regio's

Bekijk hier de gedetailleerde kaart van de vier regio's die Verbeek Reclame heeft gemaakt

Hans Bijleveld en Guus ten Hove

Of registreer je om te kunnen reageren.